HERMAN PERSSONS UTEMØBLERREKLAME FRA 1963

Det kan se ut som mange av utemøblene som ble solgt i Norge i 1950- og 1960-årene var produsert i Sverige og Danmark. Antakelsen skyldes at det er lite materiale å finne om norske utemøbler i mitt arkiv. Derfor velger jeg å publisere en brosjyre fra svenske Herman Persson Järn- & Trämanufaktur Bjärnum.

Etter enkle søk på internett finner jeg kun små drypp om firmaet. Firmaet ble etablert av Herman Persson i 1947 som Järn- & Trämanufaktur Bjärnum. I starten var firmaet etablert i et verksted ved siden av hans bosted i Bjärnum, Skåne fylke i Syd-Sverige. Etter en tid ble verkstedet for trangt og Persson leide en fabrikk. I 1964 flyttet firmaet lokaler til Tollarp, en drøy mil sør for Bjärnum.

I denne brosjyren er det en rekke modeller som minner om det som ble produsert hos Grythyttan Stålmöbler. Deriblant et par av stolene i Special-serien som har likhetstrekk med Artur Lindqvists A2-stol.

Ellers så er det morsomt å se på navnevalgene, som Solliden og Haga. Solliden er den svenske kongefamiliens sommerresidens på Öland, mens Haga refererer til Haga slott, der kronprinsesse Victoria og hennes familie bor nå.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819