RETRO HJEMMEKONTORTIPS I CORONATIDER

Er du lei av å sitte ved spisebordet eller bli forvist til soverommet. Savner du en egen krok der du kan få noen timer med uforstyrret arbeid? Her er noen tips på flotte og smarte møbler til hjemmekontoret.

Kanskje Bokholder´n til Solum hadde vært noe for dagens hjemmekontor? Kjekk til matlagning, skrivebordsarbeid og ikke minst når man skal oppdatere Facebook med en selfie…

Ordet hjemmekontor har siste tiden fått ny betydning for mange nordmenn. Det er ikke lenger mulig å sitte rolig med en kopp kaffe og uforstyrret ta en pause. Nå skal lekser, bleiebytter, matlaging og annet skvises inn mellom videomøter og annet nødvendig.

Gunleik Svartdals skrivebord Birileik ble produsert av Konrad Steinstads Snekkerverksted fra 1982 og fikk prisen «Årets Møbel -82». (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Fordi jeg ønsker å oppfordre til å kjøpe brukt så har jeg nå valgt noen eksempler på fine stoler og skrivebord som er blitt solgt hos Blomqvist Nettauksjon på Fornebu. Her finner du design av Gunleik Svartdal, Torbjørn Afdal, Sven Ivar Dysthe, John Texmon og andre. I tillegg er det noen bilder fra mitt historiske arkiv.

Sven Ivar Dysthes tøffe 3001 for Dokka Møbler kan brukes både til kontoret som rundt stuebordet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Det som er viktig å huske på før du går til innkjøp av nye/brukte møbler til hjemmekontoret er funksjon. Hva skal du bruke stolen til? Er det kun kontorarbeid, eller skal den også fungere som en kompletteringsstol. Vil du at den skal være et smykke. Eller bør den være anonym. Personlig synes jeg at dagens kontorstoler med høy rygg og tusen innstillinger ikke passer inn i en stue. Gå heller for noe mindre kontorpreget.

Praktisk norsk skrivebord fra omkring 1960. Både skuffeseksjon og bokhylle på siden. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Hva med skrivebordet. De finnes i utallige varianter. Bor du trangt bør du prøve på et lite møbel som ikke spiser plass. Er det behov for skuffeseksjoner på begge sider eller er det nok med kun én. Skrivebord fra 1930- til 1950-årene kom innimellom med bokhylle på ryggen eller siden. Det er kjekt hvis du ønsker å plassere skrivebordet snudd inn mot rommet. Da må du huske på hvordan du integrerer ditt hjemmekontor slik at boligen ikke oppleves som en arbeidsplass.

Lese- og skrivebordet fra Norsy er utrolig smart. Kan vinkles og justeres i høyden, alt etter behov. Kan brukes i sengen, til godstolen eller som avlastningsbord.

Har du behov for en printer kan det være lurt å ha et avlastingsbord. Hvis man er heldig kan man finne et lite skrivemaskinbord fra 1950-årene, eller et bord med skuffer som er blitt bruk på sykehus. Små møbler på hjul kan også være et alternativ.

Den nydelige stolen Focus Swing ble designet av Kjell Hjall og Bjarne Stave for Møre Lenestolfabrikk rundt 1960. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Det blir interessant å se hvordan vi kommer arbeide nå i fremtiden. Kommer for eksempel åpne kontorlandskap forsvinne for å unngå smitterisiko. Senere undersøkelser viser faktisk at de som jobber i åpne kontorlandskap oftere er syke enn de med eget kontor eller hjemmekontor. I tillegg jobber man mindre effektivt i åpne kontorlandskap.

Ønsker man en god ergonomisk sittestilling går man for Svein Gusruds Activ Senior fra HÅG.

Muligens det blir større andel som får hjemmekontor i løpet av få år. Nå har folk blitt vant å kommunisere digitalt og har videokonferanser. Jobbreiser med fly kommer antagelig reduseres. Det er faktisk ikke alltid nødvendig å fly for noen timers samtale.

Elsker møbler fra funksjonalismen. Dette skrivebordet er antagelig produsert av Einar Rustad i 1930-årene. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Nå lurer du kanskje på hvor du får kjøpt kule retro kontormøbler. Et veldig godt alternativ er auksjonsfirmaet Blomqvist i Oslo som har nettauksjon.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Hva med å gå for en helt basic stol med armlener fra Stål & Stil.
Ønsker man å gå for stil velger man bord og stol produsert av Nesjestranda og designet av Torbjørn Afdal. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Lyst på noe annerledes? Hvorfor ikke gå for Oddvin Rykkens Balans Skulptur fra 1979. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Lekkert skrivebord med to skuffeseksjoner og bokhylle på baksiden. Veldig anvendelig møbel som med fordel kan plasseres fritt i rommet. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
La oss kapitulere og skaffe en tradisjonell skolepult som Oslomodellen fra A. Laudensack – Den Norske Bilfjærfabrikk.
Skandinavisk skrivebord fra 1950/1960-årene. Nett og med fine proporsjoner. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
Da Einar Gerhardsen flyttet inn i Statsministerens kontor i Høyblokka i 1958 fikk han sjefspulten 113/93 fra Hiorth og Østlyngen.
Knalltøff stol fra Ero Stål & Stil. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
De med romslig økonomi går for danske Nanna Ditzels skrivebord, produsert av Søren Villadsen. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)
En drøm – Savos skrivemaskinbord Savo 13 med kassetten Savo 8 som var tilleggsutstyr.
John Texmons Ola-pulten er et vakkert og funksjonelt møbel som at på til ikke tar mye plass. Her er det tre skuffer og hylle der du kan plassere fotografier av dine kjære. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)