ELLYSETTLAMPER I FURUSPON

I flere tiår syntes mange at noe av det styggeste man kunne finne på bruktmarkedet var lamper i furu. Men så snudde trenden og alt flere ser fordelene med det duse lyset disse sponlampene gir.

Omkring 1960 fikk den svenske designeren og belysningsprodusenten Hans-Agne Jakobsson ideen til å lage lamper i furuspon. I stedet for å produsere de på egen fabrikk begynte Ellysett i Markaryd lage hans lamper. De ble straks en suksess, og spesielt fra midten av 1960-tallet da furu ble skikkelig på moten.

Nærmest som en småskulptur var bordlampen B 111 med 10 sirkellameller i tynn furuspon. Særdeles elegant var taklampen T 368/1-2 som er konstruert over syv sirkel furulameller. Med sine to lyspærer på hver 100 watt kunne den lyse opp et relativt stort rom. Omtrent samme konstruksjon kjennetegnet gulvlampen B 128, unntatt beinkonstruksjonen.

Taklampen T 547 var med en diameter på hele 60 centimeter. I tillegg kunne den brukes med hele 3 stykk 100 watts lysepærer. Det var med andre ord en lampe som ga mye lys.

Gulvlysestaken L 99 i furu var spesielt designet for bruk av Liljeholmens stearinlys modell Wasa 242. Lysestaken kom i naturell utførelse og beiset i blå, grønn og rød nyanse.

I denne katalogen, som antagelig er fra tidlig 1960-tallet, annonseres det også for Halden-firmaet Arnold Wiigs Fabrikker (AWF). De hadde agentur for Ellysetts furusponlamper. AWF lisensproduserte også lamper designet av Piet Hein og Arne Jacobsen for Louis Poulsen og enkelte av Helena Tynells modeller.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819