KOCKUMSREKLAME FRA 1960-TALLET

Bedre kaffe enn den man trakter i en emaljert kaffekanne finnes ikke. Enkelte smaksnyanser som kommer frem er umulig å få i en kanne i glass eller porselen. Så en gammel emaljekanne fra Kockums er en god investering for kaffe-connaisseuren.

Svenske Kockums er fremst kjent for produksjon av båter og lasteskip. Firmaet ble etablert i 1876 etter sammenslåingen av Kallinge Jernverk og Ronnebyverket. For husholdningsmarkedet produserte de rimelige og holdbare varer i stål og emalje. Arbeidene i kremhvit emalje gikk sin seiersgang i Skandinavia, Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Meget populære var de emaljerte kannene Sjömannen og Kaffepetter. De ble tegnet ved Sigurd Perssons designkontor, og firmaets Jan Ostwald hadde hovedansvaret. Ellers stod Arne Erkers bak innleggets Raffkanna. Han redesignet også Raffkittel.

Produksjonen av emaljert stål sammenfalt omtrent samtidig i de skandinaviske land. I Norge stod Grete Prytz Kittelsen bak flere av høydepunktene for firmaet Cathrineholm. I Danmark var Herbert Krenchel og i Finland Antti Nurmesniemi to av de mest kjente.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819