RUDA GLASREKLAME FRA 1963

Svensk glass ble for alvor kjent på Verdensutstillingen i Paris i 1925. Glassprodusenten Orrefors slo igjennom med avansert glasskunst signert Edward Hald og Simon Gate. Suksessen inspirerte snart andre glassprodusenter.

Ruda Glasbruk ble etablert i 1920 i den lille bygda Ruda i Småland. Fylket var kjent for en strevsom og økonomisk forsiktig levemåte. Småland hadde for øvrig en hel masse glassverker. Under 1950/60-tallet ble kvalitetsglass tilgjengelig for det store flertall. Det førte følgelig til at glassindustrien blomstret. Sverige var i et eneste stort økonomisk oppsving.

Göte Augustsson var tredje generasjon glassarbeider ved Ruda. Omkring 1960 jobbet han med Cobalt-serien i så kalt «kolsnittsteknik». Augustsson graverte direkte i former av kull der glass ble blåst eller presset i. Teknikken var rimelig, men formene ble fort slitt og måtte lages på ny. Det førte til at hvert eneste glass på en måte ble unikt.

I 1963 var det 17 ulike former i Cobalt-serien. Deriblant vaser, boller og askebegre. I dag er Augustssons glass rimelige, men det tar nok ikke mange år før de blir kostbare samlerobjekter.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697