EKENÄS GLASBRUKPRODUKTKATALOG

Sverige har hatt uhorvelig mange glassverk. I Småland fylke var det enkelte steder bare få kilometer mellom en håndfull. Det er derfor Småland fikk kallenavnet «Glasriket».

Ekenäs Glasbruk ble etablert i 1917. Det var for øvrig et viktig år i svensk kunsthistorie. Da gikk Hemutställningen av stabelen i regi av Svenska Slöjdföreningen. Det ble lagt vekt på det sosiale aspektet i formgivningen. Noe som påvirket etableringen av norske Foreningen Brukskunst året etterpå.

Under 1960-tallet var det to formgivere som stod for mesteparten av glassdesignet. John Orwar Lake (1921-2007) arbeidet på Ekenäs fra 1953 til 1976 mens danske Michael Bang (1942-2013) var der fra 1966 til 1968. Sistnevnte jobbet en periode også for Holmegaard, og var for øvrig sønn til Jacob Bang.

Inntrykket jeg sitter igjen med etter å sett igjennom katalogen er at det er forskjell i formgivningen mellom de to. Jeg opplever at Lake har tegnet ting som man kjenner igjen fra andre svenske glassverk fra tiden. Michael Bang derimot har et mer selvstendig uttrykk. Men selvfølgelig er han også påvirket av tidens formspråk, det skulle bare mangle.

Virksomheten ved Ekenäs ble nedlagt i 1976. Det var et tiår som påbegynte den stor «glassdøden» i Sverige. Håndverksintensiv arbeidskraft ble alt for kostbar da lønningene skjøt til værs. Samtidig ble importen fra lavkostland utslagsgivende for den svenske håndverksindustrien.

På tross av at katalogen er udatert kan vi med sikkerhet si at den er fra perioden 1966 til 1976. Og kanskje mest sannsynlig fra omkring 1968.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697