HAR DU LYST MER DESIGN OG KUNSTHÅNDVERK?

Er du interessert i design og kunsthåndverk? Synes du denne nettsiden er spennende og underholdende. Hvis du svarer ja på begge spørsmålene så vil jeg ha deg med på laget.

Det har nå gått 2 ½ år siden jeg lanserte matslinder.no At så mange kom til å bruke nettsiden overrasket meg. Snart er det blitt 700 000 sidevisninger, og i 2018 er snittet 1000 sidevisninger per dag. Totalt har jeg publisert 368 innlegg. Det er et nytt innlegg per 2 ½ dag. Å få så mye positiv respons har motivert meg til å stadig legge ut nytt stoff. Det har følgelig ført til at jeg nedprioritert andre oppgaver.

Eystein Sandnes skål fant jeg i en bruktbutikk. Den lånte jeg og fotograferte i mitt studio. Sammen med mer enn 60 andre Sandnes-illustrasjoner resulterte det i en sentral artikkel om designeren i Samler & Antikkbørsen. (Foto: Mats Linder)

Helt siden jeg var ferdig med kunststudiene i 2001 har jeg jobbet frilans. Det er en stor frihet å kunne planlegge arbeidsdagen etter humør og oppdrag. Samtidig har det vært en del tøffe perioder med lite inntekt. Så livet har fulgt devisen – tæring etter næring.

Tidligere i år prøvde Nasjonalmuseet på egen hånd å få tak i møbler fra Th. Lunde i Lillehammer. Etter at jeg etterlyste møbler fra firmaet fikk jeg napp. Informasjonen ble videreformidlet til museet. Nå blir antagelig møblementet utstilt i det nye museet i 2020.

Som den kunstnertypen jeg er så har jeg kompromisset lite. Jeg har fulgt mitt kall, og det har vært å drive med folkeopplysning. I Norge er det veldig takknemmelig da det er så lite tilgjengelig informasjon om norsk design og kunsthåndverk for folk flest. Gråstein blir til gull bare ved å blåse vekk litt støv.

En stor del av tiden går til å kartlegge norsk designhistorie. Hvem har tegnet og produsert hva og når. Det er spørsmål jeg ønsker å finne ut av.

Samtidig er det kostbart å bruke omkring 1000 timer i året på idealistisk arbeid. Bare leie av kontor og innkjøp av litteratur er nesten et syvsifret beløp. I tillegg kommer reiser, foto- og datautyr og mye annet. Så nå har jeg tenkt mye på hvordan jeg skal snu pengestrømmen. Jeg har diskutert om nettsiden skal legges bak en betalingsmur, og en del andre muligheter.

Foreløpig har jeg falt på at jeg ønsker å ha en åpen nettside. Det er noe av tanken med folkeopplysningsideen om å nå ut til alle, uansett økonomi.

Jeg ønsker å få anledning til å dekke en del utstillinger i tiden som kommer. Her fra Terje Westfoss retrospektive utstilling i 2018. (Foto: Mats Linder)

Derfor ønsker jeg nå å se på om dere som bruker nettsiden har lyst å bruke noen penger på å holde den i live. Jeg har opprettet en VIPPS-konto og en bedriftskonto der du kan bidra til nettsidens fortsatte eksistens. I menylinjen kan du klikke deg inn på «Donasjon» og bidra alt etter eget ønske. Ingen bidrag er for små eller for store. VIPPS: 527697 (Fordi det er en Vipps bedriftskonto velger du «betaling», ikke «Vipps en venn»)

I 1951 dro statsminister Einar Gerhardsen til Chicago og åpnet utstillingen Norway Designs for Living. Er dagens norske politikere like opptatt av å markedsføre norsk design i utlandet?

I dag leide jeg inn et datafirma for å se på muligheter til å videreutvikle nettsiden og nå ut til flere lesere, særlig internasjonale. Nye konsepter er også under utvikling.

Nå skal jeg ha litt ferie så jeg ønsker dere alle en riktig så god sommer. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697