NÆS JERNVERKORIGINAL PRODUKTKATALOG FRA 1821

De arkitektoniske ovnene ved Næs Jernverk fra tidlig 1800-tallet er blitt stående som noe av det fremste innen norsk kunstindustri. Tegner var den danske byggmesteren Henrik Meldahl.

Jacob Aall som var eier av Næs Jernverk publiserte i tidsrommet 1809-1825 flere ovnskataloger med bedriftens ulike modeller. I dag er disse katalogene en viktig kulturhistorisk kilde.

Henrik Meldahl tegnet den første ovnen for Næs Jernverk i 1803. Hans ovner var som arkitektoniske kunstverk å betrakte. Stilen var nyklassisisme med rette linjer og store flater med geometrisk eller vegetativ ornamentikk. Relieffer med mytologiske skikkelser fra den gresk-romerske antikken prydet også ovnsplatene.

Næs Jernverk var først ut i Norge med å støpe ovner i lukket form. Via støpekanaler ble det flytende jernet fylt opp i kassens hulrom. Resultatet ble tynnere plater uten noe særlig huller og ujevnheter i metallet. Relieffer og andre dekorative elementer ble finere detaljert enn før.

I 1811 opprettet Meldahl sammen med Aall et jernstøperi på Vesterbro i København. Meldahl eide 5 og Aall 7 tolvteparter av fellesforetagendet. Meldahl tegnet de siste ovnene for Næs i 1830-årene.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697