MAGNOR GLASSVERKPRODUKTKATALOG FRA 1970-TALLET

Dette er en sjelden godbit. Produktkatalogen fra Magnor Glassverk inneholder rundt 100 ulike produkter og dekorer. Men kanskje best av alt er proveniensen.

En problematisk ting med mange bedrifter er at de ikke opplyser hvem som tegnet de ulike produktene. Magnor Glassverk er delaktig i denne lite flatterende ligaen. Det har ført til at det er stor usikkerhet rundt hvem formgiverne er bak deres egne produkter. Dessverre ser det ikke ut som Magnor er særlig interesserte i å gjøre noe med saken. Hva jeg synes om det er klart – de vil åpenbart fortsette å være en historieløs bedrift.

Denne produktkatalogen fra Magnor Glassverk har tilhørt selveste Arne Lindaas. Hva som gjør den ekstra spennende og viktig er at den er med hans egne notater. Du kanskje lurer på hvorfor det er så spesielt.

Lindaas har selv tilføyd hvem som tegnet de ulike modellene og dekorene. Det er fantastisk bra, for hva jeg vet er det mye surr rundt flere av disse modellene. Så har han også gjort en del andre korrigeringer. Modellen Violetta er oppført med Lindaas som designer. Men i virkeligheten har Magnor tilført tre modeller i serien som han ikke tegnet. I tilfelle vasene Kosmos og Molekyl har Lindaas tegnet disse, men i hans notat er det Magnors dekor. Noe han åpenbart ikke var særlig fornøyd med.

Jeg har fått mye materiale fra familien Lindaas. Deriblant en scrapbook fra hans år ved Magnor. Der fremgår det innimellom at han var lite fornøyd med hvordan firmaet behandlet ham og andre designere. Nå er det i seg ikke noe unikt. Det er ofte designer og bedrift er uenige om produkter og markedsføring.

Et problem jeg skal fokusere på ved en senere anledning er designere som tegner et produkt som senere blir videreutviklet av firmaet. 


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697