ULEFOS JERNVERKPRODUKTBROSJYRE FRA 1939

Er du interessert i ovner så er denne lille brosjyren absolutt noe for deg. Er du interessert i norsk design fra mellomkrigsårene så er denne brosjyren også noe for deg. Er du bare interessert i å få tiden til å gå samtidig som du lærer deg noe nytt så anbefaler jeg dette innlegget.

En av de eldste industriene i Norge, om ikke den eldste, er jernverksindustrien. Det er få ting som fører oss sammen mer enn ovnen. På hytten eller hjemme under kalde vinterdager. Til jul, nyttår eller andre høytider samles vi gjerne fremfor ovnen med noe godt å drikke. Vi liker å høre på den distinkte knitringen fra den tørre veden.

Forfatteren Lars Mytting hadde stor suksess med boken «Hel ved» som solgt mer enn 100 000 eksemplarer i Norge. Det sier en hel del om vårt forhold til vedens flammer, varme og ovnskultur.

Tidlig på 1900-tallet strevet Foreningen Brukskunst med å få bedre , norske forbruksvarer ut markedet. Et av tiltakene var å presse på ovnsindustrien. Man arrangerte for eksempel flere ovnstegnekonkurranser. Det førte snart til moderne og tidsriktige modeller.

Designere og kunstnere i denne produktbrosjyren er Anne Grimdalen, Helge Thiis, Finn Bryn og Børre B. Ulrichsen. Grimdalen er i dag kanskje mest kjent for utsmykningene på Oslo rådhus, Helge Thiis som domkirkearkitekt ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider og Finn Bryn som en av arkitektene bak noen av bygningene på Blindern. Børre B. Ulrichsen derimot har nærmest forsvunnet ut av designhistorien.

Personlig er jeg kjempefan av norske ovner og synes det er underlig at ingen av de norske kunstindustrimuseene har det som fokusområde. Men det er vel kanskje ikke fint nok?


©Mats Linder / matslinder.no