JAN LUNDE KNUDSENEN NESTEN BORTGLEMT MØBELDESIGNER

Interiør med Jan Lunde Knudsens INFI-serie.
Jan Lunde Knudsen.

Møbeldesigner og interiørarkitekten Jan Lunde Knudsen var internasjonalt orientert og utviklet systemmøbler for kontraktmarkedet. Mest kjent er han for stolen Rondo.

Jan Lunde Knudsen (1922-1990) studerte i Treklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS). Der hadde han Arne Korsmo som lærer. Til en skoleoppgave i 1944 tegnet Lunde Knudsen noen veggbokhyller. Han utførte diplomoppgaven i 1946, og var i samme årskull som Torbjørn Afdal, Bjørn Engø og Torbjørn Bekken. Alle sammen kom etter hvert til å gjøre markante avtrykk i norsk 1900-talls designhistorie.

Jan Lunde Knudsens patenttegning til en kommode. Datert 1959/60.

De første årene etter fullførte studier ser det ut som Jan Lunde Knudsen var frilansdesigner. I 1947 arbeidet han sammen med de tidligere skolekameratene Afdal og Engø. De innredet hver sitt rekkehus i anledningen boligutstillingen «Nye Hjem» i Kristiansand. På Foreningen Brukskunsts høstutstilling på Kunstnernes Hus i 1952 utstilte Jan Lunde Knudsen en stålrørstol for Stål & Stil. Ikke lenge etter flyttet han til USA. Der arbeidet han sannsynligvis for møbelprodusenten Heywood-Wakefield Company i Boston. Lunde Knudsen patenterte også en kommode i USA i 1960.

Jan Lunde Knudsen. Stabelstol. Modell: Rondo. Produsert av Sørliemøbler. I produksjon fra ca. 1961. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Vel hjemme i Norge på begynnelsen av 1960-tallet begynte Jan Lunde Knudsen å samarbeide med Gunnar Sørlie for Karl Sørlie & Sønner (senere Sørliemøbler). Rondo kom i produksjon i 1961. Det er en elegant stablestol som var å få i tre eller stål i kombinasjon hud eller stoff. Stolen ble for øvrig ulovlig kopiert av det amerikanske firmaet Selig. En lignende tematikk som Rondo var Tele med bueformet rygg (Sørliemøbler ca. 1963).

Komponenter til Jan Lunde Knudsens INFI-system.

Rundt 1963 lansertes Jan Lunde Knudsens første modeller i den svært omfangsrike INFI-serien. Det var langt mer internasjonalt orientert enn hans tidligere møbler. Konstruksjonen besto av i alt 20 standardiserte komponenter som kunne kombineres i nærmest utallige varianter. Derav navnet INFI – infinite (uendelig).

Jan Lunde Knudsen. Modell: 
G1/1010 – INFI. Ca. 1963. (Foto: Blomqvist Nettauksjon)

Stolene G1/1010 og G2/1020 i INFI-serien er med tre bein i stål i kombinasjon med hud eller stoff. I sin standardiserte utførelse lignet de på Rondo, men tilpasset seriens bord og skrivebord. På midten av 1960-tallet var INFI kanskje det mest særegne norske møbelsystemet. Serien ble i hovedsak eksportert. I Japan ble Jan Lunde Knudsen tildelt en designpris for INFI-serien.

Jan Lunde Knudsens skrivebord i INFI-serien med rotting front.

Senere begynte Jan Lunde Knudsen undervise på Bergens Kunsthåndverksskole på Avdelingen for Møbeldesign og Interiørarkitektur. Det førte til at han tegnet alt mindre for industrien. 


Utdannelse:

1946 – Diplom, Statens håndverks- og kunstindustriskole


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819