J. L. MØLLERSERIEPRODUSERTE HÅNDVERKSMØBLER

På tross av at vi ofte ser stolene til J. L. Møller når vi lurver rundt i vintage designsjapper og på retro-messer er det lite vi vet om den danske møbelprodusenten. Det fikk oss til å se hva som finnes av informasjon, noe som førte oss til produsentens nettside.

J. L. Møllers Møbelfabrik  ble etablert i 1944 av Niels Otto Møller (f. 1920). Han fikk svennebrev som møbelsnekker i 1939. Fabrikkens første stol, «Nr. 1» ble utviklet i 1946. Etterpå gikk det slag i slag, og fra 1952 eksporterte man til Tyskland og USA.

I 1962 designet Niels Otto Møller stolklassikerne «78» og «62», som snart ble meget populære. I Norge er de for eksempel representert på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Stol 78 kjennes for sin smekre form med tre horisontale «sprosser» som danner ryggen. Setet er blitt produsert i flettet papirsnor, hud eller stoff. Modell 62 er snarlik 78, men har armlener som er elegant sammenføyet i overgangen mellom bein og armlene.

I dag foregår produksjonen hos J. L. Møllers Møbelfabrik på tilnærmet samme måte som for 50 år siden. Man bruker kvalitets eik, bøk og teak treprodukter som blir sortert og oppskjært på fabrikken. Møblene tappes, og til én stol brukes 130 meter papirsnor som flettes for hånd.

At danske møbelklassikere fortsatt produseres skyldes at man arbeider med å opprettholde kvaliteten og er stolte over egne håndverkstradisjoner.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819