ELSE & PAUL HUGHES – 12 REKLAMEPOSTKORT

For 20 år siden sendte vi postkort til venner og bekjente da vi var på ferie et eller annet sted. I dag tar vi et kjapt bilde med mobiltelefonen og laster det opp på sosiale medier. Så i løpet av noen minutter får vi kommentarer, tommelen opp, suss og klem.

Else & Paul Hughes postkort fra 1960-tallet er derfor en liten kulturhistorisk kuriositet. For det er ikke mange produsenter som skulle kommet på tanken å trykke opp reklamepostkort i dag. Eller ved nærmere ettertanke, kanskje allikevel. Det hadde vært overraskende da mesteparten av reklamen vi bombarderes med oppfattes som søppel. Så disse små langsomme reklamene kan man holde i hånden og kjenne lukten av. Bare tanken på hva som skjedd i løpet av én generasjon er spennende.

Men tilbake til Else & Paul Hughes. De etablerte verksted i 1959, og overtok gullsmedbedriften Hroar Prydz i Oslo i 1962. Fra da begynte de å serieprodusere sine slyngestøpte smykker i stor skala. Men om det har jeg allerede skrevet om i artikkelen om paret (les den).

En liten kjapp innføring i nummereringen av Else & Pauls smykker. Som dere ser er alle smykker med et sekssifrete tall. De første to tallene i rekken viser til hvilken type gjenstand det er. For eksempel 33 i 332031 viser til at det er en brosje. Det midterste tallet viser til typen metall som er brukt. I dette tilfelle er 20 tallet for sølv. Senere brukte man to tallkombinasjoner for sølv – 00 og 10. 00 var for oksidert sølv, mens 10 var for sølvkvaliteten 0,925 overtrukket med en sølvlegering av renhetskvaliteten 0,999. Sistnevnte oksiderer nesten ikke i det hele tatt.

Senere kom deres smykker i bronse. De to første tallene i tallrekken begynte med et åttetall for å indikere at det var bronse. Så et bronseanheng kunne ha tallkombinasjonen 830203, mens en ring kunne få tallkombinasjonen 870211. I dette tilfelle viser 7-tallet i sistnevnte at det er en ring, mens 3-tallet i forrige viser til at det er en brosje. Vi kan gjøre det mer komplisert, men før det går surr i tall og kombinasjoner avslutter vi med at gullsmykkene begynner med et firetall. Som for eksempel ringen 471027.

Kan også nevne at de to siste tallene viser til når en smykketype ble lansert. Lave tall – tidlig produksjon. Men det er skjær i sjøen. Så var det modellene med ulogiske tallkombinasjoner. Men de får vi ta en annen gang. Puh…


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819