NORGES FØRSTE STOL I 100% PLAST?

Hva jeg har kjennskap til så er dette den første norske stolen produsert i 100% glassfiber plast. Overraskende er det når man ser hvem produsenten var. L. Jacobsens Møbelsnekkeri var jo ikke direkte kjent for å lage møbler i plast, for å si det slik.

Gruppe stoler i glassfiberarmert plast. Produsert ved L. Jacobsens Møbelsnekkeri. (Mats Linders arkiv)

L. Jacobsens Møbelsnekkeri startet virksomheten i Stavanger i 1840. I 1903 flyttet fabrikken til Egersund, der man etter hvert begynte med eksport. Omkring 1950 hadde snekkeriet rundt 25 ansatte. I 1959 ble fabrikksbygning og møbellager totalskadet ved brann. Uhellet skjedde grunnet en gnist i anledning et sveiseoppdrag da man fått påbud fra brannvesenet om å lage selvlukkende dører til lakkeringsrommet…

The Line som ble produsert ved L. Jacobsens Møbelsnekkeri er antagelig den første norske skallstolen i 100 prosent glassfiber plast. (Mats Linders arkiv)

Brannen må ha satt en kraftig stopper i produksjonen av tremøbler. Det var kanskje også grunnen til at fabrikken i 1961 lanserte tre stoler i glassfiberarmert plast. Muligens de ønsket flere bein å stå på. Å lage tremøbler var håndverksintensivt. Mest iøynefallende var dekkstolen The Line, som antagelig er den første norske skallstolen i 100 prosent glassfiber plast.

Star. L. Jacobsens Møbelsnekkeri. (Mats Linders arkiv)

I en trykksak fra ca. 1961 opplyser L. Jacobsens Møbelsnekkeri om at stoler i glassfiber plast tilbyr fordeler andre materialer ikke kan. Fordelene som de pekte på var at de var slitesterke, anatomisk utformet, stabelbare, tåler hardt vær og insekter, pluss mye annet.

Starlet. L. Jacobsens Møbelsnekkeri. (Mats Linders arkiv)

Ut fra produktbrosjyren kan det se ut som at de første stolene var bestilt av rederiet Høegh Lines, da deres logotype er på ryggen til flere stoler. Så vil jeg presisere at stolene Star og Starlet ikke er i 100 prosent glassfiber plast da beina er i metall. Det er dessverre ingen opplysninger om hvem som designet The Line, Star og Starlet. Jeg mistenker dog at det har vært personer tilknyttet et båtstøperi, heller enn en tradisjonelt utdannet designer.

Ut fra de få kildene som omtaler fabrikken plaststoler, mistenker jeg at plasteventyret stoppet opp nok så brått. Kontakten med Arne Halvorsen rundt 1960 bidro til en kraftig kvalitetsheving for deres tremøbler.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697