DYR I FURUSVENSKE FIGURER

Når du går på loppis eller i bruktbutikk finner du innimellom figurer i skåret tre. Oftest så mangler de merking og etikett. Å finne ut av hvem som laget de er derfor vanskelig. I dette innlegget kan du få en forståelse hvorfor.

Det skjer med jevne mellomrom at jeg får meldinger om noen som funnet en trefigur av Arne Tjomsland. Da jeg spør om den er merket eller har etikett så er svaret nesten alltid nei. Men selgeren hadde sagt at figuren var laget av Tjomsland, så det kunne ikke være feil. Dessverre viser det seg alt for ofte at folk går på limpinnen og tar selgers info for god fisk. I værste tilfelle kan kjøper ha svidd av flere tusener på en figur som er verdt et par hundrelapper.

Om man er noenlunde bevandret i postordrehandel så vet man at flere firmaer har solgt halvfabrikate. I Skandinavia er Panduro en av de største på slike hobbyprodukter. Helt tilbake til 1950/1960-årene kunne man bestille pakker for å lage lamper, møbler, figurer og mye annet. Dette innleggs illustrasjoner er fra Skolförlaget Gävle AB. Her kunne man i 1956 bestille emner i furu til for å spikke forskjellige dyr i furu.

Nå var neppe Panduro og Skolförlaget de eneste som solgte halvfabrikata pakker til spikkelystne smågutter. Så min anmodning til deg neste gang du ramler over en ukjent figur av Arne Tjomsland eller Arne Lindaas, spør selger om bevis for hvem som er designer. Det er ikke alltid like enkelt å få refundert pengene.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697


Säl.
Mungo.
Pingvin.
Hare.
Ekorre.
Krokodil.
Elefant.
Flodhäst.
Svan.
Häger.
Giraff.