ARNE TJOMSLAND

Arne Tjomsland. Eskimo med pulk. Spermhvaltann og lær. Produsert ved Goodwill Produkter. Ca. 1957-58. (Foto: Mats Linder)
Arne Tjomsland
Arne Tjomsland

Arne Tjomsland var en av landets fremste suvenirdesignere på 1950/60-tallet. Han ga form til figurer i tre og hvaltann fra den nordiske fauna. Tjomslands arbeider kjennetegnes fremst av den myke og beherskede linjeføring.

Etter anmodning fra gullsmed Torlof Prytz startet den tidligere reklamemannen og leketøysprodusenten Arne Tjomsland (1915-70) produksjon av suvenirfigurer i tre i 1954.

Først laget Tjomsland alle figurer selv. Men da etterspørselen ble alt større overtok møbelprodusenten Hiorth og Østlyngen produksjonen (ca. 1955). I 1954 ble Tjomsland tatt ut til å delta på vandreutstillingen Design in Scandinavia som turnerte rundt i USA og Canada i perioden fra 1954 til 1957.

Arne Tjomsland. Isbjørner. Produsert ved Hiorth og Østlyngen. Ca. 1955. (Foto: Mats Linder)
Arne Tjomsland. Isbjørner. Produsert ved Hiorth og Østlyngen. Ca. 1955. (Foto: Mats Linder)

I 1957 ble Arne Tjomsland kunstnerisk leder for bedriften Goodwill Produkter i Sandefjord. Goodwill var et lavterskeltiltak for yrkeshemmede som hadde behov for å komme ut i arbeid. For bedriften formga Tjomsland et stort antall figurer fra den nordiske natur og kultur – fremst i hvaltann, men også tre.

De ansatte på Goodwill Produkter i full produksjon.
De ansatte på Goodwill Produkter i full produksjon.

Tjomslands figurer var tilrettelagt håndverkbasert serieproduksjon. Først ble de grovt utformet på båndsag og etterpå håndfrest og finskjært. Siste hånd på figurene var det vanligvis Tjomsland som stod for.

Arne Tjomsland. Fjellrype. Produsert ved Goodwill Produkter. Tegnet i 1957. Premiert med sølvmedalje ved Triennalen i Milano 1960. (Foto: Mats Linder)
Arne Tjomsland. Fjellrype. Produsert ved Goodwill Produkter. Tegnet i 1957. Premiert med sølvmedalje ved Triennalen i Milano 1960. (Foto: Mats Linder)

Goodwill produserte i hovedsak dyr som fjellryper, terner og snøugler, i tillegg til ulike varianter av eskimoer. Mesteparten av modellene utførtes i hvaltann fra spermhval som ble fanget av den norske hvalfangerflåten, hjemmehørende i Sandefjord og Larvik.

Arne Tjomsland. Røyskatt. Hvaltann. Produsert ved Goodwill Produkter. Ca. 1958-60. (Foto: Mats Linder)
Arne Tjomsland. Røyskatt. Produsert ved Goodwill Produkter. Ca. 1958-60. (Foto: Mats Linder)

Inspirasjonen til figurene fikk Tjomsland fra barndommens polarlitteratur og tiden han tilbrakte med sin far – preparant Mikael Tjomsland ved Zoologisk Museum i Oslo. Formmessig var hans arbeider i den skandinaviske designs ånd med sparsom materialbruk og elegant linjeføring.

Arne Tjomsland. Elgfamilie. Produsert ved Hiorth og Østlyngen. Ca. 1957. (Foto: Christiania Auktionsforretning)
Arne Tjomsland. Elgfamilie. Produsert ved Hiorth og Østlyngen. Ca. 1957. (Foto: Christiania Auktionsforretning)

Av enkeltoppdragene var en bestilling på 500 suvenirbjørner for flyselskapet SAS blant de største. På midten av 1960-tallet minsket tilgangen på hvaltann og produksjonen av Tjomslands hvaltannfigurer ved Goodwill ble nedlagt. I årene før han døde laget han emaljerte kobberarbeider.

Arne Tjomsland. Skål. Kobber og emalje. Eget verksted. Ca. 1968–1970.
(Foto: Mats Linder)

På den internasjonale håndverksmesse i München i 1957 fikk Arne Tjomsland den bayerske statsregjeringens gullmedalje for en kolleksjon menneske- og dyrfigurer i teak og palisander. I 1960 ble han tildelt sølvmedalje ved Triennalen i Milano for en fjellrype i hvaltann.

Boken om Arne Tjomsland kan bestilles HER


Utmerkselser:

1957 – Gullmedalje, Deutsche Handwerksmesse, München

1960 – Sølvmedalje, Triennale di Milano


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819