NORCRAFTSJELDEN EKSPORTKATALOG

Innimellom så er det lett å glemme hva man har liggende av skannet materiale. Plutselig så «oppdaget» jeg denne trykksaken fra Norcraft. En perle til produktkatalog med flotte møbelskatter.

Først så vil jeg prøve meg på en datering. Jeg mistenker det er snakk om tiden rundt 1960. Det skyldes at omkring 1959 laget Gerhard Berg en prototype seksjon for Elverum Møbel- og Trevarefabrikk. Den ble utstilt på Kunstnernes Hus i 1959. Seksjonen er nå i mitt eie. Bergs skjenk i dette innlegget for EMT er lignende konstruert som seksjonen på mitt kontor.

Som du sikkert ser så er ingen av illustrasjonene med informasjon om modellenes navn. Jeg har derfor tilføyd navn på møblene som jeg har kjennskap til. Er du flink kan du finne ytterligere navn i for eksempel Bonytt. Må ellers poengtere at det er gøy at så mange av Sverre Jensens møbler for Steen & Strøms Møbelfabrikk er med i katalogen. Han har designet «mysteriestolen» Buster som jeg skrevet en egen artikkel om HER Også Ib Juul Christiansen har designet bord for Steen & Strøm.

Overraskende å notere er at Erling Sivesind Møbelfabrikk har lisensprodusert bord fra svenske Mjølby Intarsia. Bordet som er oppført med E. Nilson som designer skal også være svensk. Andreas Siesing på Auctionet tror det er snakk om en modell opprinnelig produsert av H. Sundling AB.

Det er mange gode designere som har modeller i denne eksportkatalogen. Nevnes kan Arne Tidemand Ruud, Hans Brattrud, Fredrik Kayser, Thorbjørn Rygh, Olav Haug, Frank Reenskaug og Rastad & Relling Tegnekontor. Som en kuriositet kan jeg fortelle dere at Brattruds bord Fagott senere ble produsert av Kleppe Møbelfabrikk. Og for å være helt ærlig så vet jeg ikke om bordet hadde navnet Fagott da Jømna Bruk produserte det.

Så kan jeg bare nevne at Norcraft var en eksportorganisasjon som ble etablert ca. 1959 av flere møbelprodusenter. Disse var A/S Inventar, Steen & Strøms Møbelfabrikk, Jømna Bruk, Elverum Møbel- og Trevarefabrikk, Gjøvik-Møbler og Erling Sivesind Møbelfabrikk. Opprinnelig skal det ha vært 7 fabrikker. Dessverre har jeg for øyeblikket ikke funnet ut av hvilken den siste var.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697


Sverre Jensen. Buster. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Arne Tidemand Ruud. 3044. A/S Inventar.
Hans Brattrud. Jømna Bruk.
Olav Haug. Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
Fredrik Kayser. Kay. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Arne Tidemand Ruud. 18. A/S Inventar.
Fredrik Kayser. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Thorbjørn Rygh. Gjøvik-Møbler.
Fredrik Kayser. Kay. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Ib Juul Christiansen. Ib. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Ib Juul Christiansen. Ib. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Sverre Jensen. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Sivesind. Erling Sivesind Møbelfabrikk.
Hans Brattrud. Fagott. Jømna Bruk.
Mjølby Intarsia. Erling Sivesind Møbelfabrikk.
Gerhard Berg. Erling Sivesind Møbelfabrikk.
Sverre Jensen. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Olav Haug. Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
Thorbjørn Rygh. Gjøvik-Møbler.
Sverre Jensen. Ada. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Thorbjørn Rygh. Gjøvik-Møbler.
Rastad & Relling Tegnekontor. Silvana. Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
Olav Haug. 45. Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
E. Nilson. Erling Sivesind Møbelfabrikk.
Sverre Jensen. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Sverre Jensen. Barlind. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Thorbjørn Rygh. Gjøvik-Møbler.
Sverre Jensen. Bitten. Steen & Strøms Møbelfabrikk.
Gerhard Berg. Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
Frank Reenskaug. Per Gynt. Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.
Olav Haug. Elverum Møbel- og Trevarefabrikk.