BRUKTE JULEGAVER NÅR RENTEN LØPER AMOK

Økte priser på mat og mye annet i tillegg til renter som løper amok gjør hverdagen tøff for mange av oss. Er selv en av de som merker at økonomien har strammet seg kraftig til i år. I stedet for å ta opp forbrukslån for å kjøpe julegaver så er det heller lurt å ta en tur innom den lokale bruktbutikken.

Blyantspisser på hjul som beveger hodet når den ruller. Antagelig 1950-årene. Kr. 30. (Foto: Mats Linder)

Planen var å oppsøke to av mine nærmeste bruktbutikker, Tante Blå og Fretex, begge i Fredrikstad. Det har jeg også gjort flere ganger de siste ukene. Dessverre var det lite (les ingenting) som fristet. Det ser ut som alt flere bruktbutikker nå mest får inn kjedelige og nyere brukte varer, eller restpartier fra butikker.

Antik og Brukt Centralen bugner av varer. (Foto: Mats Linder)

I stedet satt jeg på med min kompis Fredrik og hans kjæreste Nina, sammen med mitt yngste barn, til Antik og Brukt Centralen. Det er mitt vannhull når det kommer til brukt. Der kan man finne det meste mellom himmel og jord. Fordi manges økonomi, inkludert min egen, har fått hard medfart siste året, så var planen å finne julegaver som kostet rundt 50 kroner stykk.

Hjerteformet skål fra Graveren, 1930-årene. Kr. 25. (Foto: Mats Linder)

Hva passer bedre til jul enn en hjerteformet skål? Denne er fra 1930-årene og laget ved Graverens Teglverk. Den rødoransje glasuren er typisk for funksjonalismen. Det er nærliggende å tenke at Ragnar Grimsrud var designer, til tross for at det minner lite om hans øvrige produksjon.

Liten skål formet som japaner der baksiden er med samuraisverd. Tidlig 1900-tallet. Kr. 50. PS. Bilde er dobbelt eksponert. (Foto: Mats Linder)

Østen har lenge fascinert meg. Særlig kunst og artefakter fra Kina og Japan. Da denne skålen dykket opp så grep eierinstinktet inn. Hva den opprinnelig er blitt brukt til vet jeg ikke. Men tenker at nå skal gjestene få en dedikert skål for teposen neste gang de kommer på besøk.

Artig klesbørste som skjules i en beholder i plast med reklame for Jofano. Produsert i Vest-Tyskland, 1960-årene. Kr. 40. (Foto: Mats Linder)

Jeg bruker sjelden klesbørster. Det skyldes nok at jeg er av enkel natur. Men denne sammenleggbare varianten med reklame for Oslo-firmaet Jofano er bare så artig. Når man skyver inn lokket på undersiden av børsten så reiser den seg. Hvem kunne tro at slike ting fantes… PS. Bilde er dobbelt eksponert.

Reisetannbørste fra Jordan som kan slås sammen. 1970-/1980-årene. Kr. 25. (Foto: Mats Linder)

De siste månedene har jeg sett på denne tannbørsten. Den er definitivt ikke ergonomisk utformet som moderne Jordan tannbørster. Likevel så må jo dette ha vært drømmen å ha med på campingtur eller på speiderleir. Tar lite plass i toalettmappen, eller i jakkelommen om man skal overnatte hos en venn. Sier bare én ting – Lev enkelt.

Håndtrykt løper fra ca. 1960, signert ILB. Kr. 50. (Foto: Mats Linder)

Det er få ting som får hjertet til å slå raskere enn trykte tekstiler. Bakgrunn kan være at jeg fotografert mange av de fine PLUS-tekstilene som jeg også laget bok om. Da John Shaw på Antik og Brukt Centralen viste meg denne løperen så var det ikke nødvendig å tenke. 50 kroner er jo et lite varp. Nå vil jeg bare prøve på å finne ut av hvem som laget den. Hvem som står bak signaturen ILB må jo kunne spores?

Rosettbakkelsjern formet som sommerfugl. Antagelig mellomkrigsårene. Kr. 50. (Foto: Mats Linder)

Skal det være bakkels til jul? Fant et skikkelig fint bakkelsjern med motiv av sommerfugl, antagelig fra mellomkrigsårene. Etter en kraftig vask så er det igjen klart for å tas i bruk.

Gamle ubrukte franske såper fra Marseille av typen Le Chat. Kr. 20/stk. (Foto: Mats Linder)

Store, tykke såpestykker med preget tekst og kattehode i relieff er både romantisk og rustikk. Jeg kunne bare ikke stå imot da de dykket opp i en eske. 20 kroner må jo være et kupp.

Parkeringsbrikke i papp. Antagelig 1960-årene. Kr. 30. (Foto: Mats Linder)

Å parkere i bykjernen var tidligere en del vanskeligere enn det er i dag. Man måtte ha nok med kronestykker til parkeringsautomaten. Glemte man å fylle på så kunne man garantert forvente en lapp med bot under vindusviskeren. Fiffig var derfor ordningen med parkeringsbrikker i papp der man viste når man kommet og hvor lenge man kunne bli. Dette er hva jeg vil kalle et lite stykke kulturhistorie.

Er dette muligens en hagegnom? Kr. 30. (Foto: Mats Linder)

Jeg er litt usikker på hva det er som jeg kjøpt. Men magefølelsen sier at det kan være en hagegnom. Stilmessig tenker jeg at den hører hjemme et sted i området Tyskland eller Tsjekkia. Utførelsen i enkle materialer er god og uttrykket minner om animasjoner på TV som jeg vokste opp med i Sverige sent i 1970-årene.

Ubrukt Lux såpe Kr. 20. (Foto: Mats Linder)

Duften av sjampo og såpe fra barneårene har festet seg. Og det er jo de som sier at vår beste hukommelse kommer av forskjellige lukter vi opplevd. Fra oppveksten i arbeiderklassen med begrensede økonomiske ressurser så var ikke Lux den såpen som stod på handlelisten. Det var heller snakk om billigste blåhvitt-såpe fra Konsum. Men da man besøkte noen som hadde Lux-såpe så var det ekstra stas da den luktet så vidunderlig parfymert. Såpen jeg nå kjøpt på Antik og Brukt Centralen lukter akkurat som den gang.

Brødrull i tre, bein og håndsmidd jern. Eierinitialer MHD. Antagelig fra andre halvdel av 1800-tallet. Kr. 110. (Foto: Mats Linder)

Det er lett å la seg fascineres av overdådig prakt som juveler, dyre biler og annen luksus. Likevel så er det de jordnære tingene som skaper følelser. Da jeg fant denne brødrullen tenkte jeg at den måtte jeg kjøpe. Bare følelsen av å tenke på at en gang på 1800-tallet så lagde man denne brødrullen med håndsmidd feste, dreid håndtak og selve rullen i bein. Man brukte helt enkelt de ressurser man hadde til rådighet.

Emballasje til tørrsjampo. Kr. 30. (Foto: Mats Linder)

Jeg synes emballasje er morsomt. Det er ikke slik at jeg samler på det, men det er noe med hvordan det speiler tiden da det ble laget. Jeg noterer at nordmenn sjelden kjøper utenlandsk emballasje. Det betyr at du kan få kjøpt mye bra til en liten penge. Synes at portrettet og håret til kvinnen er herlig utført.

Hjemmelaget traktor i mahogni. Kr. 40. (Foto: Mats Linder)

Det siste kjøpet blant årets julegaver var denne lille traktoren i mahogni og ferdiglagde hjul i svartmalt tre. I mitt hode tenker jeg at det var en far som en gang sent i 1940-årene jobbet på en fabrikk der de laget radiokabinetter. Økonomien var trang og han fant restematerialer fra produksjonen. I pausene satt han og laget gaver til barna sine. Ut fra slitasjen ser det ut som at traktoren var et kjært eie.

Til deg som ønsker å besøke Antik og Brukt Centralen så har de åpent før jul, nå denne søndagen, likeså fredag 22. og lørdag 23. desember. Ellers så har de åpent alle lørdager og søndager i året fra kl. 12-17.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697