ELSE & PAULSJELDNE SMYKKER

Ekteparet Else og Paul var to av Norges mest populære smykkedesignere i 1960- og 1970-årene. Det var særlig deres rimelige slyngestøpte arbeider i sølv og bronse som fikk fart på salget. Deres tidligste smykker er derimot mindre kjent blant folk flest.

Studio Else & Paul ble etablert i 1959. Den første tiden bodde de på Gran. Deres målsetning var å lage rimelige hverdagssmykker for flertallet, heller enn eksklusive smykker for det privilegerte mindretall. For å oppnå dette gikk de til innkjøp av en mindre slyngestøpemaskin. Parets originalmodeller ble først modellert i voks og deretter støpt i metall.  

De første smykkene var inspirert av eldre tiders kunsthåndverk, som fra vikingtiden og kelterne. Formspråket var naivt og lekent. En serie med stiliserte dyr skapte interesse for ekteparet. Likevel var nok produksjonen av disse smykkene begrenset. De er derfor nå nok så uvanlige på andrehåndsmarkedet.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 


Studio Else & Paul. Brosje. Modell fra serien Dyr. Ca. 1960. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Ca. 1959/1960. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Modell: Løve/Norsk løve. Ca. 1960. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Modell: Sel. Ca. 1959. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Ca. 1959/1960. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Ca. 1959/1960. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Modell: Ren. Ca. 1959. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Ca. 1959/1960. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Modell: Elg. Ca. 1959. (Foto: Mats Linder)
Studio Else & Paul. Brosje. Ca. 1959/1960. (Foto: Mats Linder)