TURI GRAMSTAD OLIVERNY BOK

Er dette boken du ventet på? Hvis man spør samlere av Turis produkter for Figgjo så er nok svaret et rungende JA. Men dette er ikke bare en fortelling om Figgjo-designeren. Forfatteren Torunn Larsen har dykket dypere i Turi Gramstad Olivers virke og malt opp et langt rikere bilde av designeren og kunstneren.

Turis populære Lotte-dekor.

Dette er ikke en bok laget av en kunsthistoriker som trekker de lange teoretiske linjene, og som har en viss distanse til personen vedkommende skriver om. Forfatteren Torunn Larsen er god venn til Turi Gramstad Oliver, likeså fan av hennes arbeider. Det kan være en vanskelig balansegang med tanke på etterrettelighet. Hvor går grensen for det private og det offentlige?

Tegninger til Figgjo-dekor.

Larsen begynte planlegge boken for mange år siden. Prosjektet vokste alt med årene. Det kan følgelig være en belastning når man ønsker å få gi ut en bok om en person som med god margin passert 80 år. Likevel er det mange fordeler med å jobbe over så lang tid. Tilgangen på materiale øker, flere kilder kan legges til og ikke minst har man god tid til å finne ut hvordan prosjektet skal utformes.

Boken er rik på sammenligningsmateriale. Som her med ideer og det ferdige produktet.

For meg som mange andre så er Turi Gramstad Olivers kunstnerskap tett forbundet med hennes design for Figgjo for perioden 1960–1980. I boken får leseren ikke bare innføring til årene ved fabrikken. Larsen har også dykket ned i oppveksten, studietiden og mennesker som Turi har møtt opp gjennom livet.

Arbeider i leirgods fra ca. 1960.

I boken blandes det friskt mellom nylig fotograferte illustrasjoner og gamle arkivbilder fra Turis egne fotoalbumer, men også fra andre kilder. Den lekne layouten tilfører boken et friskt og utradisjonelt uttrykk som passer arbeidene til Turi ypperlig.

Tekstil arbeid fra 1970-årene.

Sett som helhet klarer forfatteren å balansere profesjonelt med tanke på hennes skildring av Turis liv. Det er dog i noen tilfeller man kan se konturene av en forsiktig idoldyrking. Det tenker jeg må være lov i en slik bok, som er en hyllest til Turis spennende og innholdsrike yrkeskarriere.

Skisse og ferdig tekstil.

Undertegnet hadde meget begrenset kjennskap til Turis tekstile virke før boken kom. Nå er det faktisk denne delen som interesserer mest. Her kan vi se hennes fabulerende sider i friere utførelse enn det hun presterte for Figgjo. Gjennom kunstnerskapet får man inntrykk av dette er bilder som projiseres som en spillefilm i hennes eget hode.

Turi i arbeid.

For de som er interessert i hvilket kunstnerisk og politisk landskap Turi beveget seg i får man flere artige historier. Hun er sterkt farget av feminismen og har dessuten vært en ivrig deltaker i bevegelsen selv. At hun ikke fått den anerkjennelse hun fortjener skyldes nok i stor grad at hun er kunstner av distriktet, og ikke en av hovedstadens kjente utøvere. Vi må håpe på at med Torunn Larsens bok at flere nå får opp øynene for Turis mangfoldige virke.

Boken fylles av mange tidstypiske fotografier.

Til opplysning så har undertegnet bidratt en smule med kunsthistorisk kompetanse i sluttfasen av Torunn Larsens prosjekt. Dog uten at det i særlig grad påvirket det endelige resultatet.

Boken bestilles HER


Tittel: Turi

Forfatter: Torunn Larsen

Forlag: trykkSAK forlag

Årstall: 2023

Sideantall: 368

Språk: Norsk / engelsk


©Mats Linder / matslinder.no