JOHN GULBRANDSRØDFOLKELIG DESIGN I TINN OG TRE

John Gulbrandsrøds lysestake i tinn er inspirert av vikingtiden. (Ukjent fotograf)

John Gulbrandsrød er en norsk designer og gullsmed. Han er mest kjent for å ha gitt form til bestselgere i tinn og tre. Flere av hans produkter er fortsatt i produksjon etter mer enn 50 år.

John Gulbrandsrød. (Foto: Mats Linder)

John Gulbrandsrød er født på Sem i Tønsberg kommune. Faren var snekker og moren jobbet i en hvalfangerfamilie. Farens interesse for tre smittet over på unggutten. Da han var ferdig med folkeskolen begynte han i 1946 som elev i Birger W. Fagerlund sitt gullsmedfirma i Tønsberg. Gulbrandsrød arbeidet i hovedsak med stålgravering og laget verktøy til gullsmedfaget. All forming ble gjort for hånd, deriblant meisler som ble smidd.

Diplomoppgave laget av Gulbrandsrød i 1954. (Mats Linders arkiv)

I 1951 ble John Gulbrandsrød innkalt til militærtjeneste i Fredrikstad. I denne tiden gikk han også inn i Tysklandsbrigaden. Samme år ble han tatt opp som elev i SHKSs fagavdeling for Metall og keramikk. Fordi Gulbrandsrød kom inn på utdannelsen i 1951 fikk han fri fra resterende militærtjeneste. Gullsmeden Jacob Prytz var lærer de første to årene. Andre lærere var Sigurd Alf Eriksen og Oskar Sørensen. Siste året på skolen i 1954 laget Gulbrandsrød som diplomoppgave et sigarettskrin og en gaffel med tilhørende tegning.

Perler i tinn for Brødrene Mylius er en vellykket serie. (Mats Linders arkiv)

Etter at diplomoppgaven var levert fikk Gulbrandsrød jobb hos Brødrene Mylius, som var landets største tinnvareprodusent. Han startet med å designe bestikk, smykker og hverdagsprodukter som boller, vaser og lysestaker. Solgte godt gjorde Perler i tinn, en serie vaser, boller og lysestaker. Til tross for at Gulbrandsrød var midt i designperioden Scandinavian Design lyktes han å skape varer med spesiell norsk karakter. Samarbeidsforholdet med Mylius varte til omkring 1958. Etterpå fikk Gulbrandsrød ansettelse hos tinnvareprodusenten Haugrud. For firmaet laget han vaser og andre småting.

Elegant cocktail røreskje i sølv og emalje ble designet av John Gulbrandsrød for Oslo Sølvvareverksted. (Foto: Blomqvist)

I tiden rundt 1958/1959 ble Gulbrandsrød tilbudt å utforme et barnebestikk for Oslo Sølvvareverksted. Han tegnet så Piril i 1959. Firmaet ble så fornøyd med bestikket at han fikk fast jobb i Oslo. Piril er mykt modellert, og typisk for 1950-årenes organiske design. Skaftet er utstyrt med tre fisker i relieff. Fra den samme perioden kom en cocktail røreskje i sølv og emalje. Populær var også cocktailpinnen Long John, som kom i både sølv og sølv-emalje.

John Gulbrandsrød Polar for Oslo Sølvvareverksted er et fremragende sølvbestikk. (Foto: Blomqvist)

Mest kjent blant hans design for Oslo Sølvvareverksted er tre sølvbestikk. I særklasse og et av de aller fineste sølvbestikkene designet i Norge er Polar (1961). Bestikket er mykt og avrundet i formspråket. Kjennetegnende er skaftet med relieff som kan minne om fiskeskjell. Bestikket Juvel fra 1965 er påvirket av 1700-tallets gullsmedkunst. Inspirasjonsgrunnlaget er en sukkerklype i Nasjonalmuseet sine samlinger. Spesiell i utformingen er det gjennombrutte skaftet med svak relieffdekor. I anledning at kronprinsesse Sonja giftet seg med kronprins Harald fikk Gulbrandsrød i oppdrag å utforme et bestikk til den blivende dronningen. First Lady (1968) var ifølge produsenten inspirert av Nidarosdomens middelalderske utsmykninger.

Salatbestikket 8203/8204 for Måstad Tinnvarefabrikk er en norsk designklassiker. (Mats Linders arkiv)

I perioden fra 1962 til 1968 designet Gulbrandsrød flesteparten produktene til Måstad Tinnvarefabrikk. Et av de mest populære og bestselgende design for Måstad var salatbestikket 8203/8204. Det er med langt, avsmalnende skaft og brede runde blad. Skaftet er med svakt relieff i kvadratisk mønster. Blant hans fremste design er noen vaser i tykt gods. Spesiell er vasen i svak, avsmalnende form med kvadratisk dekor i relieff på korpus.

Prisvinnende Norseaxe fikk utmerkelsen Merket for god norsk design. (Foto: Blomqvist)

John Gulbrandsrød har siden slutten av 1960-årene arbeidet som frilans designer. For Oslo Metallvarefabrikk designet han bestikket Stina. Hans fremste produkt for firmaet var et cocktailsett som fikk førstepremie i Norges Gullsmedforbunds konkurranse «Tinn korpus». For dette vant han 3.000 kroner. Blant andre metallvarebedrifter kan nevnes Drangsgaard. De laget boller, lysestaker og lysskjold i messing. For Nor-Art formga Gulbrandsrød kandelabre og annet lysstell i smijern og messing. Utmerkelsen Merket for god norsk design ble det for sportsøksen Norseaxe, produsert av Indre Østfold Industri fra 1985. Fra midten av 1980-årene tegnet han flere suvenirskjeer i sølv for det svenske gullsmedfirmaet MEMA.

Produkter i furu for Nor-art. (Ukjent fotograf)

Gulbrandsrød designet tidlig i 1970-årene boller og øser i malmfuru, inspirert av vikingbåters utforming for Goodwill Produkter i Sandefjord. I midten av 1980-årene formga han en rekke bruksgjenstander i tre for Framnæs Interiør. Det var forholdsvis boller, stettefat og fjøler for bruk på kjøkkenet. Spesielt populær var Tau Tre-serien. Den besto av fjøler i ulike former. Sammenfallende for alle var at de var utstyrt med kraftig tau som håndtak og blodrand for å samle opp kjøttsafter.

I det egne verkstedet har Gulbrandsrød designet og utført mer enn hundre skjefter til gevær. Det siste ble laget omkring 2015. Han er representert i Nasjonalmuseet.

Boken om John Gulbrandsrød kan bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697