STRANDA LENESTOLFABRIKKSJELDEN PRODUKTKATALOG

Sammenslåinger av norske møbelbedrifter skjedde i rekordfat i 1960- og 1970-årene. Det skyldes flere faktorer. Deriblant overetableringen etter andre verdenskrig og økt konkurranse fra utlandet. En av bedriftene som gikk med i dragsuget var Stranda Lenestolfabrikk.

Stranda Lenestolfabrikk ble etablert i 1923 som Stranda Kurvmøbelfabrikk av Peder S. Langlo. Før den tid hadde han jobbet mange år hos P.I. Langlo. I 1926 gikk Knut L. Langlo og Petter H. Emdal i kompaniskap med Peder S. Langlo. Navneendringen skjedde en gang i slutten av 1940-årene. Da hadde kurvmøbelproduksjonen opphørt for lengst.

Ut fra denne produktkatalogen, som er fra rundt midten av 1950-årene, får man inntrykk av at Stranda Lenestolfabrikk satset lite på godt formede møbler. Flesteparten av modellene manglet identitet og karakter. Men det er noen hederlige unntak, deriblant Ponny og Strandar. Samt sofaen Per, designet av den nå nærmest bortglemte Per Gaarder. Han var for øvrig mangeårig leder for Møbelhandlernes Landsforbund.

Ellers får sovesofaen Solist meg til å tenke på de musikalske møblene fra Møre Lenestolfabrikk. Dels på grunn av navnevalget, men også fordi mye av møblene den gang ble utført av ukjente formgivere ved fabrikken. Men så er det ikke til å unngå å bli sjarmert i senk av strikkestolen Rita – hjertesmelt.

I 1974 ble Stranda Lenestolfabrikk oppkjøpt av Ekornes og i 1980 gikk firmaet inn i Ekornes-konsernet grunnet dårlig økonomi og fikk navnet Ekornes Stranda AS.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Ukjent designer. Modell: 320. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: Solist. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: Snipp-Snapp. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: Cox 1. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: Cox 2. Stranda Lenestolfabrikk.
Per Gaarder. Modell: Per. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: Strandar. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: Ponny. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: Rita. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 310. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 305. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 254. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 253. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 252. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 217. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 216. Stranda Lenestolfabrikk.
Ukjent designer. Modell: 259. Stranda Lenestolfabrikk.