BRUKTE JULEGAVER – 40 MINUTTER – 1030 KRONER

Det er ikke til å tro. For 1030 kroner kan man fylle opp fire bæreposer med brukt kvalitetsdesign. I tillegg så kan du shoppe med ren samvittighet. Tror også at disse gavene varmer mer enn de du finner nye på shoppingsenteret.

Det begynte i dag tidlig med at jeg skulle på Posten for å levere en pakke med bøker. I stedet for å ta betalt for bøkene sa jeg til bestiller at han heller kunne gi de til veldedighet. Kanskje det var en ubevisst handling for å bøte på at jeg i det siste ikke vært særlig flink til å dele med meg av godene.

Denne sjarmerende retro dukkevognen er kanskje fortsatt å få kjøpt på Fretex i Fredrikstad. (Foto: Mats Linder)

Planen var å gå hjem etterpå for å begynne redigere bilder til en artikkel for Samler & Antikkbørsen. Men så fikk jeg et innfall om å ta en kjapp gåtur til Fretex her i Fredrikstad. Det er alltid motiverende å prøve finne noe fint til en billig penge.

Lysestaken er en smule vindskeiv. Men når formen er så pass god må man bare sjanse. Kan vise seg at det er en kjent formgiver som står bak designet. Ble kjøpt for 95 kroner hos Fretex i Fredrikstad. (Foto: Mats Linder)

Fordi det er mange år siden jeg jaktet på «alvor» gikk jeg heller rundt og så litt umotivert rundt omkring. Plutselig så stoppet jeg ved et bord og så på en lysestake i svartpatinert jern. Det var noe kjent med formen. Da jeg løftet på den og så på sammenføyningene var det klart at her var det snakk om kvalitet. Tatt i betraktning at jeg som yngre herremann ikke trenger en lysestake da jeg sjelden tenner lys lot jeg den først stå. Tenkte at heller noen annen kan få nyte denne skjulte skatten.

Det er foreløpig ukjent hvem som står bak signaturen IS. Men 99 kroner var et varp uansett kunstner. Nå ser det ut som mitt eldste barn har lyst å ha den på rommet sitt. (Foto: Mats Linder)

Kort tid etterpå fikk jeg øye på en flott veggtekstil. Den var med motiv av stiliserte fugler og var signert IS. Hvem denne IS er vet jeg foreløpig ikke. Men motivet utstråler kvalitet og kan minne om finske Dora Jung. Lot denne henge på tross av at det klødde å ta den med seg. Jeg har jo tross alt ikke plass til alle bilder som jeg har fra før.

Prisen for den spreke KK-vasen var 65 kroner hos Fretex i Fredrikstad. (Foto: Mats Linder)

Tuslet videre i Fretex-butikken og konkluderte med at det var flere flotte ting som hadde egnet seg som julegaver. Vet fra før at mange synes det er morsomt å lese om når jeg kjøper brukte julegaver. Men for at det skulle bli noe å snakke om var det behov for mer variasjon.

Hos Fretex i Fredrikstad finner du både krimskrams og fint tøy. (Foto: Mats Linder)

I underkant av to minutter fra Fretex ligger Tante Blå. Der er varestrømmen nok så ujevn. I hvert fall for meg som jakter på brukt design og kunsthåndverk.

De to flotte tinn lysestakene er designet av John Gulbrandsrød for Måstad. De kostet kun 10 kroner stykk hos Tante Blå. (Foto: Mats Linder)

Ved første blikk etter å ha passert dørstokken så det skrint ut. Samme gamle varer som da jeg var innom for et par uker siden. Tok til venstre og så en fin porselensmugge. Den var merket Rörstrand og signert av den verdenskjente designeren Bertil Vallien. 50 kroner må være veldig rimelig var første tanken. Men å lage et innlegg basert på en liten, men pen mugge føltes ut som en håpløs affære.

Håndlaget krus i steingods av Pille og Vegard Hanve kostet kun 25 kroner. (Foto: Mats Linder)

På langveggen på butikkens venstre side er det masse porselen og glass. Der falt blikket på et krus som jeg dro kjensel til. I bunn var den signert med navnene til Pille og Vegard Hanve. Et tidligere ektepar som en periode jobbet for PLUS i Gamlebyen, Fredrikstad. Plutselig begynte godfølelsen å innfinne seg. Tenk om det var flere ting som kunne legges til haugen. På mottsatt side var et par små Multe skåler av Willy Johansson for Hadeland til 20 kroner stykk.

Bertil Valliens frokostservise Rainbow for Rörstrand i 36 deler kostet kun 150 kroner hos Tante Blå i Fredrikstad. (Foto: Mats Linder)

Et trinn videre inn i butikken så jeg noe kjent. Samme mønster som jeg sett tidligere på Rörstrand-muggen. Men her var det snakk om et frokostservise for 12 personer. 12 kopper, 12 skåler og 12 asjetter. Prisen var 150 kroner. Det er hva jeg vil kalle et varp. Nå begynte det for alvor å bli interessant å finne flere ting. Vurderte samtidig om man på kort tid kan fylle opp noen bæreposer med julegaver til et budsjett som de fleste tåler.

Odd Knutsens Sonic bord er beintøft. Likeså er lenestolen i bakgrunn en frekk vitaminpille. De står fortsatt på Tante Blå i Fredrikstad i vente på å bli kjøpt. (Foto: Mats Linder)

Som alltid går blikket etter møbler. Spottet kjapt et Sonic bord av Odd Knutsen for Hjellegjerde. Prislappen var på 2000 kroner. En pris som er mer enn hva man vanligvis må betale for bordet. Så det var ikke aktuelt. Bak bordet sto også en kul, retro lenestol. Også den var priset til 2000 kroner. Den var derfor også uaktuell.

Latterlig billig manillabord til 150 kroner. Jeg lot det stå igjen til glede for andre. (Foto: Mats Linder)

Rotting og manilla er blitt alt mer populært de siste årene. Under en juleduk kunne jeg se beina til et manilla-bord. Løftet forsiktig på duken og oppdaget at prisen var rimelige 150 kroner. Fikk fryktelig lyst på bordet da det både var pent og i god stand. Men hva skal jeg med enda et bord til…

Jeg elsker Thorbjørn Ryghs Vørterkaka. 160 kroner er rimelig med tanke på at den er i så pass god stand. (Foto: Mats Linder)

Etter å ha gått lenger inn i butikken så jeg en gammel kjenning. Vi snakker om Vørterkaka til Thorbjørn Rygh. En av våre fremste designere. Kjelen var i meget god stand. Prisen var også ok – 160 kroner. Men spørsmålet er hvor mange Vørterkaker skal jeg ha. En er mer enn nok.

Grete Prytz Kittelsens kasseroller i Cathrine-serien for Cathrineholm kostet henholdsvis 150 og 175 kroner. (Foto: Mats Linder)

Til min overraskelse oppdaget jeg to strøkne Cathrineholm-kjeler i hvit emalje og rødt eloksert lokk, designet av Grete Prytz Kittelsen. Disse var hvite og uten den kjente Lotus-dekoren. Men prisen var hyggelige 150 og 175 kroner. Første tanke var at nå er det umulig å ikke kjøpe julegaver for å inspirere andre til å gjøre det samme.

Det er viktig å ha en smule humor på tross av alt det tråkige under pandemien. Ølåpneren får meg til å tenke på min nabo-bar hoi polloi. (Foto: Mats Linder)

Umiddelbart da kjøper-bryteren ble slått på så ble øynene innstilt på å gjøre varp. Nå var slumretilværelsen byttet ut til fordel jaktmodus. En morsom ølåpner med motiv av en full mann og med teksten «The bar is closed» passer dessverre til dagens skjenkestopp-situasjon og måtte bli med på lasset.

Bodum Eileen presskanne er med design inspirert av designeren Eileen Gray. Hvorfor betale 797 for en ny kanne nå du heller kan betale 50 kroner. (Foto: Mats Linder)

Fordi det er jul og man ofte får spontanbesøk er det lurt å ha en ekstra presskanne på lur. Så da jeg oppdaget en Bodum Eileen til 50 kroner måtte den også puttes opp i kurven. Nypris hos Bakeren og Kokken er hele 797 kroner.

Et relativt nyprodusert Turi Design servise fra Figgjo til 1500 kroner må vel være en hyggelig handel? (Foto: Mats Linder)

Nå som handelen var unnagjort på Tante Blå i Fredrikstad og tre bæreposer var fylt opp landet prisen på fantastiske 571 kroner. Å få kjøpt så mye fint til hva én bærepose mat koster er ikke til å tro.

Fint tinn halssmykke av ukjent designer og produsent til 45 kroner hos Fretex. (Foto: Mats Linder)

Igjen gikk veien til Fretex. Nå skulle jeg sveipe over butikken. Se om det var noe jeg oversett under første runde. Ved disken hang et hyggelig tinn halssmykke. Dessverre ustemplet. Men 45 kroner var ikke til å motstå.

Tenker at et slik anheng i sølv med båndagat fra Rolf Ølstad må være verdt betraktelig mer enn 75 kroner. (Foto: Mats Linder)

I skapet med penere ting spurte jeg om å se på smykkene. Der var en blandet kompott sølvsmykker i forskjellig design og prisklasser. Et anheng med en flott stein ble førstevalget. Uten å vite hvem produsenten er tok jeg sjansen på at 75 kroner var en ok pris. Senere har jeg blitt fortalt at produsent er Rolf Ølstad.

Ann Wolff sin Snowball for Kosta Boda er blant svenske designklassikere. (Foto: Mats Linder)

I en av hyllene så jeg gjemt bak mange andre ting en kjenning fra barndomen. En Kosta Boda Snowball, designet av Ann Wolff. En slik klassiker som gir så mange positive minner måtte selvfølgelig få følge med hjem. Prisen var 45 kroner.

Sverre Pettersen/Willy Johanssons fløtemugge i Siljan-serien oser av funksjonalisme. Pris 20 kroner hos Fretex. (Foto: Mats Linder)

Jeg elsker funksjonalismen. Derfor måtte jeg kjøpe fløtemuggen i Siljan-serien av Sverre Pettersen/Willy Johansson. Den er kanskje ikke så original i uttrykket. Pettersen lånte mange former av for eksempel Orrefors. Men jeg elsker den uansett. Willy Johansson tegnet videre på Pettersens serie Sola som ble til Siljan. 20 kroner er overkommelig.

Denne flotte Barbapapas Ark fra 1974 til 29 kroner fikk bli igjen hos Fretex da jeg handlet der i dag. (Foto: Mats Linder)

På Fretex shoppet jeg samlet en veggtekstil, to smykker, jern lysestake, Glohane, vase fra Kråkerøy Keramikk, fløtemugge og glass telys lysestake. Etter å ha gått fullstendig bananas i 40 minutter og svidd av 1030 kroner så står jeg igjen med fire bæreposer brukt design. Nå skal jeg ta en alvorsprat med meg selv og se hva jeg har lyst på selv. Så skal jeg drøfte med barna og se om de har forslag på hvem som skal få noen av skattene i julegave.

Var nødt å kjøpe denne lille Glohane av Tias Eckhoff for Porsgrunds Porselænsfabrik. Kostet kun 25 kroner. (Foto: Mats Linder)

Håper at jeg med dette innlegget har motivert deg til å shoppe brukte julegaver i stedet for nye. Det er så mye artigere enn å kjøpe noe som alle andre har. Ønsker at du vil dele dette innlegget i sosiale medier slik at andre får opp øynene for bærekraftig handel.

De grønne Kollen-krusene av Willy Johansson for Hadeland Glassverk begynner å bli alt mer populære. (Foto: Mats Linder)

Som mange vet fra før så er driften av nettsiden hundre prosent idealistisk og uten offentlig støtte. Allikevel bruker jeg rundt 1000 timer i året på å formidle og lage artikler i folkeopplysningens ånd.

Så om du har lyst til å støtte moroa med en donasjon så setter jeg ufattelig stor pris på det. Da er det bare å Vippse til 527697 eller så kan du bruke kontonummer 6105 06 71819.

Ønsker alle dere en fantastisk god jul. Hilsen Mats.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819