RACHEL WEYERGANGDESIGNER I TEAK

Rachel Weyergang design. (Foto: Blomqvist)

I 1950-årene begynte alt flere produsenter og håndverkere lage ting i teak. En av de mest aktive, men samtidig minst kjente var Rachel Weyergang. Hennes liv og yrkeskarriere er nå nesten bortglemt.

Rachel Weyergang. (Ukjent fotograf)

Rachel Weyergang (1914–2010) var en en norsk kunsthåndverker og designer. Hun var utdannet ved Statens Kvinnelige Industriskole. Men innen hvilket område hun spesialiserte seg i er foreløpig ukjent. Etter hun var ferdig utdannet kan det se ut som hun giftet seg med Lucien Dedichen og så ble husmor. Rundt 1937 fikk de sitt første barn.

Fjøl i teak av Rachel Weyergang. (Foto: Mats Linder)

Det virker som Rachel Weyergangs tidlig på 1950-tallet skilte seg fra Dedichen. I 1954 kjøpte hun enebolig på Røa, og hun giftet seg med Helge Weyergang som hun fikk en datter med. I alt fikk Weyergang fire barn, som alle var hjemme mens hun jobbet.

Toastrack i teak og metall av Rachel Weyergang. (Foto: Mats Linder)

Omkring 1954/1955 begynte Weyergang lage ting i teak. Først ut var små smørebrikker. Foranledningen var at hun ergret seg over at nordmenn dro til Sverige og Danmark for å kjøpe teak design. På Foreningen Brukskunst sin utstilling «Vårt Hjem» viste hun blant annet en bolle i svartor. Denne ble avbildet i Bonytt sammen med et salatbestikk designet av Arne Lindaas.

Lysestaker og salatbestikk designet av Rachel Weyergang. (Ukjent fotograf)

I løpet av kort tid vokste interessen for Rachel Weyergangs arbeider. Omsetningen likeså. Allerede i 1958 eksporterte hun til flere land. Samme år deltok Weyergang under Verdensutstillingen i Brussel 1958.

Skrin i teak. Antagelig spesialoppdrag, designet av Rachel Weyergang. (Foto: Blomqvist)

Weyergang satt ikke selv ved dreiebenken. I stedet så brukte hun flere underleverandører forskjellige steder i landet. Etter teaken var skåret eller dreiet overtok hun. Weyergang pusset og oljet gjenstandene selv. Prikken over i-en var å merke tingene med initialene RW NORWAY.

Signaturen på Rachel Weyergangs arbeider i teak er lett gjenkjennelig. (Foto: Blomqvist)

En av hennes mest gjennomarbeidede design var en liten krakk på tre bein. Sete er halvmåneformet og med en svak buet kant på siden. Formspråket hører like mye hjemme i skandinavisk, som engelsk og japansk møbeltradisjon.

Krakk i teak. Designet av Rachel Weyergang ca. 1955–1958. (Foto: Blomqvist)

Dessverre er lite lite kjennskap til Weyergangs liv og yrkeskarriere. Etter 1970 er det nesten ingen informasjon å finne om henne. Så det kan se ut som hun avrundet karrieren rundt dette tidspunktet. Kanskje det var slik at Weyergang pådro seg smerter grunnet yrkesarbeid, slik hun tidligere opplevd i karrieren.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819