MYSTERIELAMPENE FRA HØVIK

Det er utrolig kjekt å ha svar med to streker under. Like frustrerende er det når ting blir tilskrevet en designer uten fakta. Nå har vi kommet en smule nærmere en oppklaring på noen omdiskuterte lamper.

Høvik Verk hadde i 1950–1970-årene tre personer som designet fast for Christiania Glasmagasins tegnekontor. De var Kjell Munch, Jonas Hidle og Arnulf Bjørshol. Hva de designet er derimot ikke alltid enkelt å vite. Dessverre er det brukthandlere som svinger seg med navn på bakgrunn av likheter med tilsvarende produkter. Når opplysningene er feil tar det ofte lang tid å korrigere fakta.

For ikke lenge siden siden fikk jeg tak i noen brukte Høvik-kataloger. Der var flere lamper som er blitt tilskrevet Jonas Hidle. Det viste seg dog at han ikke tegnet de. I katalogen står lampene oppført med Brendel som designer. Etter en del research viste det seg at Brendel er en tysk produsent ved navn Brendel Leuchten. Gulvlampen Oval fikk den internasjonale IF Design Excellence designprisen 1981 (se HER) og bordlampen i samme serie fikk designprisen 1983 (se HER).

Det er dessverre ingen opplysninger om hvem som designet lampene for Brendel. Men vi kan nå konkludere med at de er lisensprodusert av Høvik og at Hidle ikke er designeren.

Boken om Høvik kan bestilles HER


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819