MAGNOR GLASSVERKPRODUKTKATALOG 1958–1959 (DEL 2)

Er du samler av norsk glass, og Magnor-glass i særdeleshet, er denne katalogen en gullgruve. Her finner du en mengde modeller. Alt fra rimelig bruksglass til kostbart kunstglass.  

I denne Del 2 av den fantastiske Magnor Glassverk produktkatalogen fra 1958–1959 finner du mange sjeldenheter og lekkerbiskener. Av spesiell interesse er alle kunstglass. Som opplyst om i Del 1 så ser det ut som at sidene 1–40 er med produkter som er designet i 1958 og tidligere. Fra side 41 og utover vil jeg tro at mesteparten er fra 1959. Ønsker dog å ha et bitte lite forbehold. Med Magnors produktkataloger kan man aldri være hundre prosent sikker.

Men la oss vende tilbake til kunstglasset. Hva vi vet så var Arne Lindaas kunstnerisk leder ved Magnor fra 1949 til 1951. Han ble avløst av Eystein Sandnes (1951–1955). Senere ble Axel Mørch kunstnerisk leder (1955–1964). Samtidig gjenopptok Arne Lindaas kontakten med Magnor i 1959. Men etter en del undersøkelser kan det se ut som Lindaas også designet noen glass for Magnor i 1958. Midt oppi denne røren så har antagelig Magnor rotet med K-glassnummer. Noe som igjen gjør det vanskeligere å være presis rundt designer og årstall.

Det kan nå se ut som flere arbeider tilskrevet de tre designerne må revurderes om hvem som formgitt de. Samtidig må vi spørre oss om en del glass er blitt designet av glassarbeidere. Fra tidligere undersøkelser vet jeg at Magnors eier Anatole Savabini etter en Italia-reise ba Lindaas om å lage varianter av glass han tatt med fra reisen. Lindaas svarte at «at han ikke ønsket å være en «prostituert tegnemaskin» som kopierte andres former.» Om denne historier og mye annet kan man lese om i min bok om Arne Lindaas (bestilles HER).

På side 29 og 31 ser vi flere eksempler på italiensk-inspirert glass. Med kjennskap i de tre designernes kunstnerskap er det nærliggende å tro at kunstglassvasene K-901 og K-904 er utformet av noen annen. De er meget atypiske for norsk glass. Andre modeller røper om at de vært tungt inspirert av svensk kunstglass, særlig etter Paul Kedelv og Vicke Lindstrand. Med sikkerhet vet vi at Sandnes designet noen arbeider påvirket av Keldelvs glass for Flygsfors Glasbruk.

Hvis du sitter på eldre dokumentasjonsmateriale fra Magnor Glassverk kan du gjerne kontakte meg. For den som ønsker å se i Del 1 av katalogen klikker HER.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819