REVISJON 2020 – TURBO I FEMTE GIR

Annerledesåret 2020 var ikke så annerledes for meg sammenlignet med andre år. Det skyldes helt enkelt at jeg mest sitter hjemme og jobber uansett. Forskjellen er at trykket utenfra minsket. Det førte til en hinsides produksjon. Aldri har jeg produsert så mye som i 2020.

Samler & Antikkbørsen 1/2021 kommer i butikken 8. januar. Som abonnent får du bladet før løssalg.

Samler & Antikkbørsen er på en måte hjørnesteinen og fundamentet i min karriere. Det var der alt startet for mange år siden. Der har jeg fått nok så frie tøyler til å skrive om det som interesserer meg. I år ble det i alt 15 fagartikler for de. Samler & Antikkbørsen har påvirket det norske samlermarkedet på mange områder. Men det få tenker på er at her lages det utallige unike artikler og stoff du ikke får lest andre steder. Gå inn på deres nettside og tegn et billig abonnement i dag – HER.

Store norske leksikon er den desidert beste kilden for digital kunnskapsformidling her til lands.

Da koronaen rammet oss for alvor og oppdragene forsvant trengte jeg å opprettholde arbeidsdisiplinen. Som ellers når fokus er dårlig er skrivingen for Store norske leksikon den beste medisinen. Når de lange tankene uteblir kan det kanaliseres i kortere tekster. Uten å egentlig reflektere over det begynte jeg å skrive og redigere i et vanvittig tempo. De førte til et rekordår med mer enn 400 000 tegn. Har tidligere aldri vært i nærheten av slike tall. Det er en økning på nesten 50 prosent sammenlignet med 2019, som til da var et toppår. Nå er jeg en av de 10 mestskrivende av leksikonets rundt 900 fagansvarlige. En viktig oppgave i 2020 var å oppdatere og skrive tekster om tekstilkunstnere og andre norske kunsthåndverkere.

Sigri Welhaven levde et spennende liv. (Foto: ukjent / Oslo Museum)

Midt under verste korona-krisen ble jeg oppringt av kulturmagasinet Plnty.no. Redaktør Annicken Dedekam Råge lurte på om jeg var interessert i å skrive for henne. Det syntes jeg var svært hyggelig. Aller helst ville hun ha én artikkel i uken, men det ble litt mye. Så nå leverer jeg i økter. I 2020 rakk jeg lage 15 artikler. Selv synes jeg artikkelen om Sigri Welhaven var den mest spennende.

En av i alt 8 artikler for OBOS-bladet i 2020.

Etter å ha skrevet for OBOS-bladet i to år føles det som jeg er blitt en del av de. Å nå ut til flere hundre tusen lesere er et privilegium. I 2021 kommer du kunne lese om blant annet en spesiell stekepanne og en lampe som jeg digger. Men det finner du ut mer om senere i år hvis du holder bladet.

For tidsskriftet Billedkunst skrev jeg en anmeldelse om blant andre tekstilkunstner Anne Stabell. (Foto: Mats Linder)

Under nedstengningen våren 2020 ble plutselig alle kunstutstillinger lukket. Det rammet kunstnerne utrolig hardt. Mange har forberedt seg i årevis på å lage utstillinger for så plutselig ikke få vist kunsten sin. For å råde bot på det kontaktet tidsskriftet Billedkunst skribenter i det ganske land. Jeg skrev om fire utstillere på Østfold kunstsenter. Det var en annerledes opplevelse å skrive en anmeldelse for meg som vanligvis skriver omtaler. Etterpå fikk jeg på oppdrag fra Østfold kunstsenter om å lage portrettintervjuer på 10 Østfoldkunstnere. De ble publisert på både deres nettside og min. For tidsskriftet Kunsthåndverk har jeg skrevet to artikler – Tulla Elieson og Eva Børresen. I anledning Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres Landsforenings 75-årsjubileum ble det en 18 siders artikkel til deres årbok. Ble også et kapittel i boken om Haldenkeramikk (omtale kommer senere).

Boken er snart utsolgt…

I 2020 kom jeg med to bøker. Norsk design og kunsthåndverk A til Å ble lansert i slutten av oktober på Blomqvist. Boken har fått masse positiv oppmerksomhet. Deriblant med en flott helsides omtale i Finansavisen, fem sider portrettintervju i Fredrikstad Blad og sist seks sider portrettintervju i Dagens Næringslivs magasin D2. Boken er trykket i 2000 eksemplarer og nå er det antagelig bare rundt 100 igjen på lageret. Du kan bestille de siste eksemplarene HER.

Boken om Anna-Greta Eker er utgitt av Papiret Forlag.

Boken om Anna-Greta Eker ble lansert av Papiret Forlag i begynnelsen av desember. Den har vi ikke rukket å markedsføre så mye enda. Men nå på nyåret skal vi gi den en ny kickstart. Boken bestilles HER.

Er beæret over at D2 påspanderte meg et 6 sider portrettintervju i anledning den nye boken for Solum Bokvennen.

Nettsiden går for fullt. I år ble det totalt 616 182 sidevisninger. Noe som er i overkant av 20 prosent mer enn i 2019. I tillegg passerte vi 2 millioner sidevisninger i romjula siden oppstarten 6. januar 2016. Mest lest i 2020 var Hadeland Glassverk – katalog fra 1933 med totalt 12 710 sidevisninger. I alt ble det publisert 88 innlegg i 2020.

Komplett statistikk siden oppstarten i januar 2016.

Tidligere har jeg sagt at jeg skal prøve på å bli mer sosial. Treffe venner og bekjente. Senke skuldrene. Men tror heller jeg bare lar ting skje. Muligens la nettsiden mer få leve sitt eget liv. Ikke det at jeg ønsker å lage færre innlegg, men kanskje prøve på å få andre til å dele mer. Det skyldes helt enkelt at tiden jeg bruker på sosiale medier ønsker jeg heller omdisponere til å skrive flere bøker.

Sist år brukte jeg en del kraftreserver. Eller for å være mer presis – sparepenger. Vanligvis spør jeg jevnlig om donasjoner for å drive nettsiden, men ikke i 2020. Om du bruker nettsiden setter jeg stor pris på om du har lyst å bidra. Ønsker du å bruke Vipps så er nummeret 527697 eller så kan du bruke et vanlig kontonummer – 6105 06 71819

Med det ønsker jeg alle et godt nytt år og med håp om at du ønsker følge veien videre.


©Mats Linder / matslinder.no



VIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


LISTE OVER DE MEST VISTE INNLEGGENE I 2019:

1. Hadeland Glassverk – katalog fra 1933 (12 710 sidevisninger)

2. Hadeland Glassverk – produktkatalog fra 1965 (9 950 sidevisninger)

3. Hadeland Glassverk – omfangsrik produktkatalog fra 1955 (5 656 sidevisninger)

4. Hadeland Glassverk – produktkatalog over vin- og glasserviser (5 501 sidevisninger)

5. Høvik Verk – produktkatalog fra 1970-tallet (5 482 sidevisninger)

6. Gustav Bahus – produktkatalog fra tidlig 1960-tallet (5 373 sidevisninger)

7. Musling-stolen fra Vik & Blindheim (4 238 sidevisninger)

8. Biri-møbler fra Bruksbo Tegnekontor (3 506 sidevisninger)

9. Egersunds Fayancefabriks Co. produktkatalog 1937 – Del 1(3 303 sidevisninger)

10. Gustav Bahus & Rastad & Relling – en vanvittig bra produktkatalog med Bambi-serien (3 263 sidevisninger)