IDEASLAMPER AV JAN ERIK LINDGREN

Jan Erik Lindgren er mest kjent som designer for Ekornes. Men i begynnelsen av 1980-årene designet han også flere spennende lamper for et Sykkylven-firma.

Det er mangelvare på godt designede lamper i Norge. Det valgte Terje Lade å gjøre noe med. I 1981 startet han opp belysningprodusenten A/S Ideas i Sykkylven. Utgangspunktet til etableringen var en samtale Lade hadde med Ekornes designer Jan Erik Lindgren. De hadde kommet frem til at det var gjort svært lite på belysning i Norge.

Lindgren laget først utkast til i overkant av tjue modeller. Ved etableringen startet de opp med 13 lamper. Først ut var Bue, en gulvlampe i laminert tre med en stor lampeskjerm i plast og kanvas. Gulvlampen Cumulus er arkitektonisk utformet, konstruert over tre vertikale armer som bærer en kuppelformet lampeskjerm. Uttrykket er japansk, minimalistisk.

Etter noen år fikk A/S Ideas økonomiske problemer. Vestlandske Møbelfabrikk kjøpte opp firmaet og fortsatte produksjonen i noen år.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Jan Erik Lindgren. Modell: Bue. Produsert av Ideas.
Jan Erik Lindgren. Modell: Cumulus. Produsert av Ideas.
Jan Erik Lindgren. Modell: Variable. Produsert av Ideas.
Jan Erik Lindgren. Modell: Trident. Produsert av Ideas.