SILVER SCISSORSSY KLÆRNE SELV

I dag kjøper vi klærne våre i butikker eller på nettet. De er lett tilgjengelige, og siden 1970-årene er de blitt alt rimeligere. Annerledes var det tidligere. Da var det vanlig at moren sydde klær til hele familien. Skulle man ha en pen dress gikk man derimot til skredderen.

Det tyske moteforlaget Silver Scissors hadde agenturer i ca. 15 land i 1950-årene. De solgte mønster til moteriktige klær. Fire ganger i året publiserte de nye kolleksjoner, henholdsvis dameklær. I tillegg kom de innimellom med barnehefter og spesielle motehefter. I Norge var C. Wølckow Silver Scissors generalrepresentant.

For å kunne sy klær etter Silver Scissors mønster måtte man ha et grunnkit. Det innholdt en beskrivelse over måltagning og et spesielt utformet målebånd og en kurvelinjal. Til hvert nytt motehefte fulgte rundt 50-60 modeller med tilhørende mønster. I denne ringpermen er det derimot 132 mønster. Dessverre er den udatert, men vi mener den kan tidsbestemmes til annen halvdel av 1950-årene.

Vanligvis publiserer jeg kun skandinaviske produktkataloger og trykksaker. I denne anledning er det blitt gjort et unntak. Fordi Silver Scissors hadde egen generalagent i Norge er det viktig å illustrere hvor noen av de hjemmesydde mønstrene kom fra.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819