HADELAND GLASSVERKARKIVLAMPENE

I Hadeland Glassverk sine arkiver finnes mange skjulte skatter. Innimellom går firmaets ansatte ned i kjelleren på verket, ser på den rikholdige samlingen og tørker støvet av noen bortglemte juveler. Sist gang det skjedde var vinteren 2018. Da fant man 19 gamle lamper som nå er satt i nyproduksjon.

Arnulf Bjørshols lampe 4180 fra 1951 har alt som trengs for å bli kalt en ekte norsk designklassiker. (Foto: Hadeland Glassverk)

Hadeland Glassverk ble etablert 1762 og er dermed landets eldste håndverksbedrift. Verkets rike historie byr på et fantastisk utvalg modeller, forholdsvis glasserviser til borddekning. Mindre kjent i dag er at Høvik Verk var en søskenbedrift til Hadeland Glassverk under Christiania Glasmagasin. Høvik Verk produserte metallvarer, pressglass og ikke minst belysning.

Jonas Hidles modell 4169 fra 1952 er sublim og tidløs i uttrykket. (Foto: Hadeland Glassverk)

Det er lampene til tidligere Høvik Verk som Hadeland Glassverk nå setter i produksjon. Deres stjernedesignere var Arnulf Bjørshol, Kjell Munch og Jonas Hidle, som alle jobbet ved Christiania Glasmagasins Tegnekontor. Bjørshol tegnet i hovedsak for hjemmemarkedet, mens Munch og Hidle mest tegnet spesialoppdrag, som til kirker og andre offentlige bygninger. Flere av Arkivlampene har gode designkvaliteter som bør nå ut til et større marked. Nevnes kan modellene 4180, 4245, 4168 og 4217. Spørsmålet er om Hadeland Glassverk i tillegg til produktnummer bør gi Arkivlampene spesifikke navn som skiller de fra hverandre. Hva med Bjørshol, Munch, Hidle, Jevnaker, Hadeland, Stortinget osv.

Alle Hadeland Glassverk Arkivlamper munnblåses og slipes for hånd. (Foto: Hadeland Glassverk)

På tross av at Hadeland Glassverk har et rikelig arkiv er det ikke alt som er organisert slik at man finner frem til hvem som tegnet hva og når. Man har derfor brukt mye tid på å prøve kartlegge det gjennom gamle produktkataloger og andre kilder. På grunn av skiftende trender har Hadeland Glassverk tilpasset Arkivlampene etter dagens krav eller bestillerens spesifikasjoner.

Modell 4168 fungerer like godt i privat som offentlig miljø. (Foto: Mats Linder)

Ikke alle prosesser med å nyprodusere eldre modeller er like vellykkede. Men Hadeland Glassverk har anstrengt seg og ikke kompromisset på kvaliteten. Alle glasskupler er munnblåst, noe som gjør at ingen eksemplarer er identisk like. Akkurat slike bitte små forskjeller er signaturen bak genuint håndverk.

I tillegg till glassverkets Arkivlamper har Hadelands sjefsdesigner siden 1994, Maud Gjeruldsen Bugge, tegnet flere lamper for verket.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819