BENGT ORUPGLASSDESIGN STREKEN

Bengt Orup. Modell: Strikt. Utført ved Johansfors. 1953. (Foto: Bukowskis)

Bengt Orup var en svensk glassdesigner og billedkunstner. Allmennheten kjenner ham fremst for glasset for Johansfors glasbruk og spesielt klassikeren Strikt.

Bengt Orup (1916–1996) ble født i den svenske byen Lindesberg. 11 år gammel ble han rammet av en ulykke og mistet synet på det ene øyet. Som ung fikk han opp interessen for billedkunst. I 1933 studerte Orup på Stockholms reklamskola og i perioden 1934–1935 gikk han på den anerkjente Otte Skölds målarskola i Stockholm. Etterpå reiste Orup til Paris og i 1937–1938 studerte han ved Grand Chaumiére og Colarossi.

Bengt Orup. Skulptur i klarglass. Opplag 30/50. (Foto: Bukowskis)

Da Bengt Orup flyttet tilbake til Sverige praktiserte han under Wilhelm Kåge på Gustavsberg (1939). De kommende årene flyttet Orup og familien en rekke ganger og han deltok på flere utstillinger. Konkretismen var en kunstretning som interesserte ham og fra slutten av 1940-årene ble bildene alt mer abstrakte.

Bengt Orup. Modell: Party. Utført ved Johansfors. 1953. (Foto: Bukowskis)

I 1952 ble Bengt Orup ansatt som kunstnerisk leder for Johansfors glasbruk. De første årene jobbet han nok så abstrakt med glasset som kunstnerisk materiale, og flere arbeider var nærmest å betrakte som skulpturer enn bruksforemål. Vinkaraffelen Porro i klarglass fra 1952 var formet som en kule med sylinderformet håndtak og en svak buet helletut. Til den store boligutstillingen H55 i Helsingborg i 1955 laget han flere ansikter i etset og klarglass. De var inspirert av samtidens interesse for afrikansk kunst. Til H55-utstillingens bar tegnet han også serviset Bar 55.

Bengt Orup. Modell: Strikt. Utført ved Johansfors. 1953. (Foto: Bukowskis)

Mest kjent ble Bengt Orup for en rekke glass og karafler i klarglass med stripedekor. Som designklassikere å regne er Party (1953), Strikt (1953) og Stripe (1958). Omkring 1954–1956 tegnet han også mønster til Perstorpsplatta og Camping-servis for Skånska Ättikfabriken.

Bengt Orup. Fat. Utført ved Hyllinge. 1963–1966. (Foto: Bukowskis)

I 1963 begynte Orup som kunstnerisk leder for Hyllinge glashytta i Skåne. Der fikk han stor kunstnerisk frihet. Han formga straks en habil kolleksjon som fikk oppmerksomhet i media. Populær og omtalt ble Bäskaflaskan (1964), inspirert av lokale drikkeskikker. Det samme året kom vase-serien Cinder og fatet Stromboli i klarglass med spetter i jern.

Bengt Orup. Vase. Utført ved Johansfors. 1968. (Foto: Bukowskis)

Etter kun tre år på Hyllinge kom Bent Orup tilbake til Johansfors 1967. Under denne andre perioden fikk hans glass en løsere form og og fargebruken ble mer diffus. På begynnelsen av 1970-årene fikk Johansfors økonomiske problemer og i 1973 overtok Kosta Boda glassverket. Det samme året sluttet Orup på Johansfors.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819