NORDISKA KOMPANIETMØBELKATALOG FRA 1936 (DEL 2)

Tidlig på 1900-tallet var møblene fra Nordiska Kompaniet (NK) blant det beste man fikk kjøpt i Sverige. Mye av æren skal tildeles Axel Einar Hjorth. Hans møbler for firmaet var ofte progressive og eksklusive.

I dette innlegget må vi anta at en stor del av møblene kan tilskrives Axel Einar Hjorth. Stilretningen er art deco og funksjonalisme, gjerne i nyklassisismen sitt fortegn. På internasjonale auksjoner selges de ofte til høye priser. Eva Seeman ved det svenske auksjonsfirmaet Bukowskis har i flere tiår arbeidet med å bygge opp den svenske designmerkevaren. Et eksempel er Hiorths furu møbelserie Utø som ble solgt til lave priser. Etter Seemans profilering av Utø-bordet i TV-programmet Antikrundan skjedde det ting. Plutselig skulle «alle» ha de neglisjerte furumøblene og prisene ble astronomiske. Ellers er det mange andre interessante møbler i denne katalogen. Hva med Typenko og Corall.

Takk til Blomqvist Nettauksjons designekspert Knut Arne Brembo som skannet og lånt ut NK-katalogen. Du kan følge Knut på Instagram der han bruker profilen @furuhelvete


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819