SERVISER FRA RÖRSTRAND, KARLSKRONA OG HAKKEFORS

Her er en liten samling foldere over svenske serviser fra Rörstrand, Karlskrona Porslinsfabrik og Hackefors. 

Slike små foldere er uvurderlige når man skal finne ut hvem som tegnet serviset, respektive dekoren. En snodig ting er at ofte ble serviset markedsført med dekornavnet. Det fører gjerne til at det går surr i de to.

På enkelte fabrikker var det formgiveren som fikk mest kredibilitet, men andre steder var det dekortegneren. Hvorfor det er gjennomført slik praksis kan man stille seg spørrende til. Hvor mange husker Eva Bladh som tegnet innleggets dekorer Prunus og Bellis. Eller Britta Melander som tegnet dekorer til Regina.

Spennende er Sven Erik Skawonius ildfaste servise Dukat. Sammenligner man ovnsformene med de fra Tias Eckhoffs Glohane-serie er de relativt like. Det viser egentlig til samtidig påvirkning, akkurat som i dagens formgivning.

En av de aller mest populære svenske servisene fra 1950-årene er Marianne Westmans Picknick for Rörstrand. Den var så progressiv at det tok et par år fra den var utformet før den kom i produksjon. Nå koster den flesk på bruktmarkedet.

Mindre kjent er designeren Walter Garstecki som formga Regina for Karlskrona Porslinsfabrik. Muligens det har å gjøre med at hans servise fulgte en kunstnerisk linje som var lite progressiv. Det samme kan sies om Rörstrands modell Sparta. Et servise som skulle passe flertallet og dra inn penger til bedriften. 


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819


Eva Bladh (dekor) – Prunus og Bellis. Sven Erik Skawonius (form) – Dukat. Produsert av Karlskrona Porslinsfabrik.
Eva Bladh (dekor) – Prunus og Bellis. Sven Erik Skawonius (form) – Dukat. Produsert av Karlskrona Porslinsfabrik.
Walter Garstecki (form) – Regina. Produsert av Karlskrona Porslinsfabrik.
Walter Garstecki (form) – Regina. Produsert av Karlskrona Porslinsfabrik.
Marianne Westman. Modell: Picknick. Produsert av Rörstrand.
Marianne Westman. Modell: Picknick. Produsert av Rörstrand.
Modell: Sparta. Produsert av Rörstrand.
Modell: Sparta. Produsert av Rörstrand.
Modell: Saga. Produsert av Hackefors.
Modell: Saga. Produsert av Hackefors.