SMYKKESKRINETDANSK SMYKKEKUNST 1900–2000

Danskene er dyktige på både design og kunsthåndverk. Interessen for danske smykker har også økt kraftig de siste årene. Problemet er bare at litteraturen har manglet.

Denne gangen er det ikke danskene selv som kan ta æren for fokuset på egen smykkekunst. Det var ekteparet Marion og Jörg Schwandt fra Berlin som stilte smykkesamlingen til disposisjon til utstillingen Smykkeskrinet i Den Gamle By i Aarhus. Resultatet av utstillingen er denne boken.

Paret Schwandt har kjøpt danske smykker i nesten 40 år. Samlingen omfatter ca. 1 000 objekter fordelt over rundt 150 gullsmeder og designere. Som tittelen tilsier er tidsrommet fra år 1900 til år 2000. De eldste smykkene er i den danske jugendstilen – skønvirke.

Skønvirkedesignere som Mogens Ballin, Georg Jensen og  Danmarks svar på Gerhard Munthe, Thorvald Bindesbøll, er selvfølgelig representert. Interessant er det også å sammenligne Evald Nielsen med norske smykker fra perioden av både David-Andersen og N.M. Thune.

Smykkene fra mellomkrigsårene er av variert kvalitet. Muligens det kan bety at Danmark ikke var like sterke på smykkefronten da som tiårene før og etter. Men det skal sies at enkelte av Karl Gustav Hansens modernistiske smykker er av høy internasjonal standard.

I etterkrigsårene blomstret dansk design. Det gjelder også smykkekunsten. Her kan vi selvfølgelig bare «namedroppe» navn som Nanna Ditzel, Bent Gabrielsen Pedersen, Vivianna Torun Bülow-Hübe og Bent Knudsen. I boken er det avbildet noen helt fantastiske smykker til Knudsen. I et anheng til et halssmykke har han på en mesterlig måte variert steinene i en leken komposisjon.

Schwandt-ekteparet har også vist en del interesse for dansk smykkekunst fra 1900-tallets siste kvarter. Men man ser at de har fulgt Scandinavian Design linjen og ikke kjøpt de mer eksperimentelle smykkene. Men når det er sagt så er de gjerne nok så kostbare. Et nytt møte for undertegnet er gullsmeddesigneren Thor Selzer. Hans fingerring fra ca. 1975 er et tilbakeblikk på 1930-tallets modernisme a´la Bauhaus.

Boken er meget rikt illustrert. Papirkvaliteten er god, likeså trykketeknikken og fotografiene er av super kvalitet. Det er små designerbiografier som gir en grei innføring og selvfølgelig en litteraturliste. Det eneste jeg mangler er en god oversikt over stempler. Hvis det blir et opptrykk mener jeg at det kan legges til. Ellers vil jeg bare si at skal du kjøpe én eneste smykkebok i år så må det bli denne.


Tittel: Smykkeskrinet : Dansk smykkekunst 1900–2000

Forfatter: Jens Ingvordsen

Forlag: Strandberg Publishing

Årstall: 2017

Sideantall: 322

Språk: Dansk


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697