HANS HANSENSMYKKER I GULL

Skandinaviske smykker slo skikkelig an på det internasjonale markedet i 1950/60-årene. Formene var tiltalende og prisene var sånn at de aller fleste hadde råd til å kjøpe et smykke innimellom. En av de mest populære produsentene var danske Hans Hansen.

Hans Hansen Sølvsmedie ble etablert i danske Kolding av Hans Hansen i 1906. Den første tiden produserte firmaet en mengde bestikk. Sønnen Karl Gustav Hansen spesialiserte seg senere som korpusarbeider. På tross av den andre verdenskrig og dets materialmangel tok firmaet opp produksjon av smykker i gull i 1941-42.

I 1953 startet gullsmeden Bent Gabrielsen Pedersen som designer ved Hans Hansen. Han formga snart en stor mengde smykker. Både unika og serieproduserte. I løpet av kort tid ble han sett på som en av Skandinavias fremste smykkedesignere, og i 1964 mottok han Lunningprisen.

Disse produktbladene antas å komme fra slutningen av 1960-årene, og kanskje det er Gabrielsen Pedersen som er designeren bak flesteparten av modellene. Prislisten er datert 1970. For øvrig året etter han sluttet som designer ved Hans Hansen.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697