FUTUROFREMTID I PLAST

Har du lyst på et krypinn som du kan plassere omtrent hvor hen du måtte ønske. Da blir kanskje en Futuro ditt valg.

Året var 1968. Det var urolige tider. Ungdommen gjorde opprør mot foreldregenerasjonen. Man ønsket å leve og bo alternativt. Det samme ønsket finnen Matti Suuronen. Derfor tegnet han en feriebolig i glassfiberarmert plast. Det UFO-formede huset fikk navnet Futuro. Dette var fremtidens boform.

Futuro måler 8 meter i diameter, er 3,9 meter høyt og veier kun 2500 kilo. I følge reklamen var volumet på hele 140 kubikkmeter og 50 kvadratmeter i vindushøyde. Snøbelastningen er på 200 kilo per kvadratmeter. I alt ble det produsert rundt 100 Futuro før oljekrisen ødela for videre salg. Her til lands ble en Futuro solgt til designgründeren Per Tannum. Han satte opp Futuro-huset i Nevlunghavn som feriehus. Det er også hans katalog som danner grunnlaget til dette innlegget.

Hva koster så en Futuro i dag. Ut fra hva vi funnet på internett er det blitt solgt syv eksemplarer siden 2014. I 2016 solgte det svenske forsvaret en godt bevart Futuro for 500 000 svenske kroner. Kjøper var Catarina Dittschlag og Martin Wising.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819