RAUMA RYERTEPPEKUNST TIL ALLE

På 60-tallet hadde «alle» en rye. Om det så var på veggen eller gulvet. Ryeknytting var nærmest blitt en farsott. Både mor og far satt og knyttet, sammen eller hver for seg. Og kanskje til og med barna fikk en egen liten rye.

Ryer er lenge blitt uglesett, og de er å få kjøpt rimelig på loppemarkeder og bruktbutikker. Muligens det kan ha noe å gjøre med at de ikke passer inn i rammene for det minimalistiske interiørbildet? Trist er det også når vi reflekterer over at flesteparten av rya-designerne var kvinner, og  at de i dag er bortglemt eller lite kjent. Vi har tidligere skrevet om Raumas teppedesigner Else Poulsson og løftet henne frem i lyset. Du kan også lese om Sellgren & Co.

Men hva vet vi om Raumas designere Aasgerd Lie og Elin Steffner. Etter et kjapt søk på internett kan det se ut som Aasgerd Lie levde fra 1910 til 2004. Elin Steffner fant vi i en artikkel i Bergens Tidende på nett. Der sier Steffner at hun jobbet som tekstildesigner ”både for utenlandske bedrifter, som for eksempel japanske, og norske, inntil tekoindustrien i landet ble så godt som lagt ned.”

Jeg sier det igjen. Oppdag alle fantastiske ryer. Innred og bruk. Og kanskje det kan bli en masteroppgave eller en doktorgrad – Ryer i folkehjemmet.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819