HVOR ER DEN NORSKE ANTIKRUNDANSPØR ANNA MILLGÅRD

For noen dager siden fikk jeg en melding fra min gamle nabo i Trondheim – Anna Millgård. Det hun skrev var noe jeg selv tenkt på i mange år:

”De har sluttet å vise «Antique Roadshow» på TV i Norden og har ikke planer om det i fremtiden heller. Vi trenger noe slikt el lignende Antikrundan i Norge. ELLER en laaaang programserie i Norge som tar seg av ulike kunstnærer/verk/perioder med opplysning til allmennheten som er på et folkelig nivå om gjenstander, bruk, vurdering, historie osv og hva se etter når man er på skattejakt osv. DU må lage/skrive manus til et slikt TV konsept Mats, og ha det faglige ansvaret. Øyvind og jeg med mange andre har faktisk dårligere livskvalitet på kveldene nå. Ser på dansk TV da de har mye. Hva med Norge?” Anna Millgård, onsdag 10. august.

Så Anna, jeg er enig på så og si alle punkter. Med et unntak. Tror jeg bør holde meg unna TV-produksjon. Tviler på at det er min greie.

Men at vi ikke har tilsvarende TV-programmer som Antikrundan, Antikkduellen og Guld på godset på norsk TV er bare trist. Som Anna Millgård skriver så trenger vi noe folkelig som engasjerer og får folk til å bli mer interessert i antikviteter, gjenbruk, design og kunsthåndverk.

Interessen for disse tingene er relativt laber i Norge til sammenligning med våre naboland. Og det skyldes garantert en rekke årsaker. Men det trenger vi ikke å drøfte rundt i dag. Vi vil heller sende et ønske til norske produksjonsselskap.

Kan dere vær så snill å klekk frem en idé som gjør formidlingen av antikviteter, design og kunsthåndverk morsomt. Det må være gøy, og ikke sånn tarvelig og fjasete der man behandler publikum som lav-IQ individer.

Ta folk på alvor og se på programledere som danske Mette Bluhme Rieck og svenske Li Pamp. Her er det snakk om dyktige fagfolk og TV-personligheter. Og for å si det forsiktig, Li Pamp er en ypperlig formidler med enorme kunnskaper.

Jeg lover dere produksjonsselskap, snakk med de rette folka, kna og elte ideene godt, så finner dere gulloppskriften.

For jeg, som Anna Millgård og hennes mann Øyvind, har lyst på å få bedre livskvalitet.

2