NORWAY SAYSNORSK DESIGN VERDENSKARTET

(Foto: L.K. Hjelle)
(L.K.Hjelle)
Norway Says – Torbjørn Andersen, Andreas Engesvik og Espen Voll (L.K.Hjelle)

Designergruppen Norway Says var en frisk pust og et viktig vendepunkt for norsk design i tiden rundt årtusenskiftet. De viste med sitt pågangsmot at god design selger – både i Norge og internasjonalt.

Det første initiativet til å danne designergruppen Norway Says ble tatt av Andreas Engesvik (f. 1970) og Espen Voll (f. 1965) da de traff hverandre på fest sommeren 1999. Gruppen vokste snart til tre da Volls samarbeidspartner Tore Borgersen, som han hadde firmaet Møbelpøbel sammen med, ble tredje medlem. Kort tid senere ble Torbjørn Anderssen og Frode Myhr de to resterende medlemmene som kom til å danne Norway Says.

Torbjørn Andersen ved Norway Says. Prototype til Konrad. (Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik)
Torbjørn Andersen ved Norway Says. Prototype til Konrad. (Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik)

I 2000 deltok de på messeutstillingen Salone Sattelite, en egen avdeling for unge designertalenter, under Salone Internazionale del Mobile i Milano. De fikk noe økonomisk støtte av UD til forberedelser og utstilling. Arbeidene var utført av hver enkelt designer, men på utstillingen sto de for første gang frem som designergruppen Norway Says. Tilbakemeldingene var svært positive fra besøkende, produsenter og ikke minst fra internasjonal presse.

Norway Says og Hallgeir Homstvedt. Modell: Duo. Produsert av L.K. Hjelle. I produksjon fra 2008. (L.K. Hjelle)
Norway Says og Hallgeir Homstvedt. Modell: Duo. Produsert av L.K. Hjelle. I produksjon fra 2008. (L.K. Hjelle)

Tidsskriftet Wallpaper kåret Torbjørn Anderssens skap Meccano 24 som en av utstillingens 20 ”showstoppers”. For første gang ble deres arbeider sammenlignet med god internasjonal design. Det skulle snart vise seg at gruppens design var i tiden. Noe av inspirasjonen til arbeidene var fra 1950/60-tallets Scandinavian Design på og design fra USA og Italia fra den samme tidsperioden.

Norway Says. Prototype til Dock High. 2000. (Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik)
Norway Says. Prototype til Dock High. 2000. (Foto: Nasjonalmuseet / Andreas Harvik)

Utstillingen resulterte i oppdrag og forespørsler fra internasjonale designbedrifter, deriblant Herman Miller, Cappellini og Saporiti. Det italienske firmaet Saporiti produserte fra 2001 Andreas Engeviks avisbord Y3 og Cappellini ønsket å sette Tore Borgersens stol Dokk i produksjon, men da det dro ut på tiden trakk seg Borgersen fra samarbeidet. I stedet satte det danske firmaet Globe Furniture Dokk i produksjon fra 2002. I materiale, konstruksjon og uttrykk er Dokk beslektet med Hans Brattruds stol Scandia Jr. (1957).

Espen Voll for Norway Says og Tore Borgersen for Tore Borgersen Design. Prototype til Pancras. Ca. 2000. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)
Espen Voll for Norway Says og Tore Borgersen for Tore Borgersen Design. Prototype til Pancras. Ca. 2000. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

Et annet stykke elegant møbelkunst er lenestolen Pancras med tilhørende fotskammel. Den ble tegnet av Voll og Borgersen og vist for første gang på Norway Says stand på Designers Block utstilling i London i 2000. Med sin laminerte konstruksjon, sete i trukket skumplast, tynne beinkonstruksjon og lave profil er den et typisk loungemøbel godt egnet til offentlige innredninger og urbane leiligheter.

Norway Says. Tidsskriftsamler. Modell: Papermaster. Produsert av Swedese, Sverige. I produksjon fra 2002. (Norsk Designråd)
Norway Says. Tidsskriftsamler. Modell: Papermaster. Produsert av Swedese, Sverige. I produksjon fra 2002. (Norsk Designråd)

Tidsskriftsamleren Papermaster av Torbjørn Anderssen var et annet laminert produkt som satt Norway Says på designerkartet. Den ble opprinnelig produsert av Os Press, men produksjonen ble senere overdratt til den svenske møbelprodusenten Swedese som har lang erfaring innen lamineringsteknikk.

Norway Says. Karaffel. Modell: I am Boo. Produsert av Muuto, Danmark. I produksjon fra 2006. (Muuto)
Norway Says. Karaffel. Modell: I am Boo. Produsert av Muuto, Danmark. I produksjon fra 2006. (Muuto)

Ved årsskiftet 2002/2003 flyttet Norway Says til nye lokaler på Grünerløkka i Oslo der de hadde både tegnekontor og showroom for salg av egne og andres produkter. I denne perioden gikk Myhr og Borgersen ut av fellesskapet og igjen sto Voll, Anderssen og Engesvik som Norway Says. Fra da av tegnet trioen de nye produktene i fellesskap og merkevaren Norway Says ble stående som designer.

Norway Says. Modell: Break. Produsert av L.K. Hjelle. I produksjon fra 2004. (Norsk Designråd)
Norway Says. Modell: Break. Produsert av L.K. Hjelle. I produksjon fra 2004. (Norsk Designråd)

Den første norske produsenten som tok kontakt med Norway Says var stoppmøbelprodusenten L.K. Hjelle. L.K. Hjelle hadde i lenger tid produsert kvalitative, men nok så konservative møbler, og ønsket derfor å fornye seg. På kort tid tegnet Norway Says flere nye modeller som var å betrakte som et veiskille for produsenten. For sofaen Break fikk de Forum +1-prisen og den variable sofaen Ugo ble tildelt Wallpaper Design Award.

Norway Says. Modell: Nor. Produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik. 2007. (Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli)
Norway Says. Modell: Nor. Produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik. 2007. (Foto: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli)

Norway Says var lenge kjent som møbeldesignere, men de har også utformet produkter i andre kategorier. For Porsgrunds Porselænsfabrik tegnet de servisene Link og Nor og sammen med Gudbrandsdalens Uldvarefabrik utviklet det møbelstoffene Odal og Scalo.

Norway Says. Salt- og pepperkverner. Modell: Plus. Produsert av Muuto, Danmark. I produksjon fra 2008. (Muuto)
Norway Says. Salt- og pepperkverner. Modell: Plus. Produsert av Muuto, Danmark. I produksjon fra 2008. (Muuto)

For den danske produsenten Muuto har de tegnet salt- og pepperkvernen Plus, som nærmest er å betrakte som en moderne designklassiker. MP3-spilleren Asono Mica var et moderne industriprodukt med et særpreget minimalistisk formuttrykk.

Norway Says. MP3-spiller. Modell: Asono Mica. Produsert av Asono. I produksjon fra 2005. (Norsk Designråd)
Norway Says. MP3-spiller. Modell: Asono Mica. Produsert av Asono. I produksjon fra 2005. (Norsk Designråd)

I 2009 ble Norway Says oppløst etter en tid med interne uenigheter. Som resultat av dette etablerte Andreas Engesvik eget designstudio og Torbjørn Anderssen og Espen Voll etablerte Anderssen & Voll.

Norway Says. Modell: Ginko. Produsert av Örsjö Belysning AB, Sverige. I produksjon fra 2007. (Örsjö Belysning AB)
Norway Says. Modell: Ginko. Produsert av Örsjö Belysning AB, Sverige. I produksjon fra 2007. (Örsjö Belysning AB)

Norway Says er blitt tildelt flere nasjonale og internasjonale priser. Fra Norsk Designråde har de mottatt Merket for god design og Hedersprisen for god design ved flere anledninger. I 2004 fikk de Bruno Mathsson-prisen og i 2007 Torsten & Wanja Söderbergs pris.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819