BIK BOK CASAUNGDOMSMØBLER I PASTELLFARGER

De som var unge i 1980-årene husker godt de kraftig overstoppede sofaene. Kafeer med interiører i pastellfarger i rosa og mintgrønt, videoutleie, videobokser og Hubba Bubba. Det mange ikke husker derimot er tiårets møbelorgie — Bik Bok Casa.

Omkring 1984/1985 begynte Ekornes og A. Huseby & Sønn drøfte hvem de laget møbler for. De fant straks ut av at unge mennesker med annerledes smak var en gruppe industrien ikke foreløpig satset på. Samtidig konkluderte de med at Bik Bok var den klesprodusenten i Norge med mest suksess på mote. Etter at kontakten ble opprettet begynte utviklingen av en Bik Bok møbelkolleksjon. Målgruppen var personer fra 16 til 30 år.

Ekornes og A. Huseby & Sønn satte sammen en gjeng, bestående av Astrid Guldberg, Jon Alf Erstad og Lars Pedersen, til å tegne kolleksjonen. De unge designerne hadde tett samarbeid med Ola Kongshaug, som var en av grunnleggerne til Bik Bok. Ekornes direktør Jens Petter Ekornes ga gruppen frie tøyler. I november 1985 ble møbelkolleksjonen Bik Bok Casa presentert i Oslo for møbelhandlere i hele Europa. Lanseringen i april 1986 skjedde på A-Møbler på Alnabru under pomp og prakt med Tande P., Dan Børge Akerø og Geir «Labbetuss» Børresen til stede.

Bik Bok Casa fikk raskt masse oppmerksomhet for sine annerledes møbler. Spisebord og krakk Sputnik i rosa og turkis var forfriskende innslag i en ellers fargefattig norsk hverdag. Bokhyllen og stereobenken Blitz med hylle i 45 grader vinkel tok pusten fra folk, mens skjermebrettet Palett kunne få en overarbeidet husmor til å føle seg som en dronning for en dag.

Astrid Guldberg forteller at hun designet Flight, Lift og Loop, mens Wing, Air, Runway og Blitz var Jon Alf Erstads kreasjoner. Dansken Lars Pedersen ga form til Sputnik og Apollo med flere.

Til tross for mange positive omtaler gikk det rett vest med Bik Bok Casa. Antagelig var nordmenn ikke åpne for annerledes møbeldesign. I tillegg var det vanskeligheter med produksjonen og å overholde leveringsavtaler. Samtidig sviktet Ekornes´ omsetning. I 1985 hadde bedriften røde tall for første gang i moderne tid. To år senere trakk Jens Petter Ekornes seg som direktør.

Har du lyst til å se en annen av Bik Bok Casa sine produktkataloger så kan du ta en kikk HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697