LEIF GRUNGKAMINER FOR LAKSEVAAG VERK

Er det en tilfeldighet at en kjent arkitekt som ble anklaget for å være landssviker også utformet kaminer med det som vi kjenner som hakekors? Med et par retrospektive briller på nesen så begynner man i hvert fall fundere på hvordan dette skal tolkes.

For kort tid siden kjøpte jeg en produktkatalog fra Laksevaag Verk i Bergen. Det første jeg gjorde var å se om noen arkitekter var oppført som designer til deres ovner, kaminer og komfyrer. Det viste seg straks at Bergens-arkitekten Leif Grung tegnet kaminen 82, som kom i mange utførelser.

Luftgitter med gjennombrutt dekor av gjenkjennelig karakter. (Mats Linders arkiv)

Fordi jeg fra før hadde kjennskap til at Leif Grung etter andre verdenskrig ble anklaget for å være landssviker ble jeg minst sagt overrasket da jeg så utformingen av luftgitteret foran. Mellomromsformene illustrerer tydelig det vi kjenner som hakekors. Nå skal det samtidig poengteres at det er et dekorativt element som er blitt brukt i flere tusen år, da bedre kjent som svastika. Det var veldig populært å bruke i art deco-perioden i 1920- og 1930-årene, på lik linje med meanderbord og løpende hund, to andre klassiske dekorative elementer.

Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)

Denne produktkatalogen som her vist er datert 1933. Jeg har også kjennskap til at kaminen med dette «problematiske» luftgitteret er å finne i en katalog fra 1930. Muligens ovnen er designet sent i 1920-årene? Det kan jeg dessverre ikke svare på da jeg ikke har eldre kataloger fra Laksevaag tilgjengelig.

Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)

Nå har jeg ikke forsket i Leif Grungs liv og virksomhet og derfor ikke komme med konklusjoner i noen som helst retning. Det jeg derimot har lest er at Grung under krigen var aktiv i Bergen Arkitektforening som var blitt nazifisert. Han utførte også tvilsomme oppdrag for nazistene under krigen. Da Grung ble anklaget for landsvik i 1945 valgte han å ta livet sitt.

Om man ønsker å lese mer om Leif Grung sitt liv så har Nicholas Møllerhaug skrevet den mye oppmerksomme boken Stupet. Kjøpes HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 


Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)
Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)
Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)
Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)
Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)
Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)
Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)
Leif Grung. Laksevaag Verk. (Mats Linders arkiv)