NORSK DESIGN RETROREPANOSTEHØVELEN, HADELAND OG YMSE ANNET

(Foto: Christine Heim)

Nå har jeg blitt invitert til podden Retrorepan enda en gang. Alltid like morsomt å fremsnakke design, kunsthåndverk og kulturhistorie i vårt naboland. Programleder Annika Jansson er oppriktig nysgjerrig på hva vi får til her i Norge.

Retrorepan er en svensk pod om loppemarkeder, funn, samle og mye annen moro. Sist helg var det fjerde eller femte gang som vi snakket om norsk design og kunsthåndverk. Muligens det ikke kommer som en overraskelse, men svenskene har veldig lite kjennskap til hva vi lager i Norge. Derfor er det viktig å delta når muligheten bys.

Når jeg snakker om Hadeland Glassverk så er det umulig å ikke fortelle om Willy Johanssons pressglass-serie Siri. (Ukjent fotograf)

I denne sendingen snakker vi om den norske ostehøvelen som feirer 99 år i 2024. Fordi jeg kommer med en bok om Hadeland denne våren så måtte jeg selvfølgelig fortelle litt om glassverket på Jevnaker og dets rikholdige historie. Helt mot slutten av programmet ble det en kort oppsummering av hva både jeg og Annika kjøpt av brukt den siste tiden.

I anledning at det i disse dager er 99 år siden Thor Bjørklund leverte inn patentsøknaden på sin ostehøvel ble det naturlig nok et samtaletema på Retrorepan. (Foto: Thor Bjørklund & Sønner AS)

Jeg håper inderlig at vi kan få en tilsvarende pod i Norge der vi snakker om design og kunsthåndverk på en uanstrengt og avslappet måte. Selv har jeg hørt de fleste episodene av Retrorepan. Man rives fort med av alle entusiastiske mennesker som virkelig brenner for å fortelle om deres spesialområder.

Om du har lyst å høre på Retrorepan der jeg fremsnakker det norske så finner du avsnittet som heter Nyfiken på Norge HER Om du har Spotify-abonnement kan du høre på alle programmer og sesonger HER

PS. Så må dere unnskylde meg. Det gikk raskt i svingene da jeg sa at Fredrikstad er 20 mil sør om Oslo. Riktig skal være 10 mil…


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697