HØYANGREKLAME FOR KJØKKENPRODUKTER

Hvis man er det minste interessert i norsk designhistorie så har man hørt om Høyang. Men Høyang var ikke en fabrikk, som mange tror. Det var faktisk en merkevare i firmaet Norsk Aluminiumindustri. De produserte noen av våre mest allminnelige designklassikere.

Norsk Aluminiumindustri ble etablert i 1917. To år senere startet de en fabrikk i Holmestrand for produksjon av kjøkkentøy i aluminium. I 1920 ble deres produkter solgt under merkevaren Høyang. Det tok ikke lang tid før kjøkkenproduktene ble blant de markedsledende. Fra 1/1 1961 samarbeidet Aluminiumvarefabrikken Furjo, Halden Aluminiumvarefabrikk, Il-O-Van, Nordisk Aluminiumvareindustri og Norsk Aluminiumvarefabrikk. Tanken bak salgs- og produksjonssamarbeidet var å møte den kommende konkurransen fra utlandet og unngå intern konkurranse. Produktene ble fra da markedsført under navnet Høyang. Flere av dette innleggs produkter ble laget ved Il-O-Van. Som den så kalte Vørterkaka, designet av Thorbjørn Rygh.

I løpet av de kommende årene var det stadig forandringer, både innenfor produksjon og eierstrukturer. Et stort produksjonsmessig løft for Il-O-Van var da man i 1973 begynte med teflonbelagning. Det samme året lanserte man den nye serien Høyang Color. Året etterpå ble den videreutviklet og lansert som Høyang Colorit.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697