ARMATURNYTT FRA IFASPENNENDE RARITET

Innimellom ramler man over små rariteter som skaper en smule hodebry. Det gjelder i høyeste grad denne lille trykksaken fra International Farvefabrik A/S. Da må man bare prøve på å finne ny, spennende informasjon.

For det første må det nevnes at forsidens informasjon er overraskende. International Farvefabrik (IFA) står oppført som salgsorganisasjon for Glamox. Det høres jo merkelig ut at en fargefabrikk skal selge armaturer for en belysningsprodusent. Men når man ser nærmere på forsiden så finner man straks ut av at IFA hadde en egen avdeling for elektrisk.

Ellers så kan jeg fortelle at IFA var den norske avdelingen for International Paints Ltd. I Norge ble selskapet stiftet som Norsk Skibs Composition i 1906. Opprinnelig produserte man maling og annet som skulle forhindre rust og korrosjon på skipsskrog. I 1919 byttet man navn til International Composition & Farvefabrik A/S, og i 1940 til International Farvefabrik A/S.

I 1946 etablerte man søskenbedriften IFA Elektric. Produksjonen ser dog ut å ha startet først i 1952. Det samme året ble man også salgsorganisasjon for Glamox. Lysrørarmatur var deres spesialområde. Til tross for at firmaet i dag er lite kjent så må det ha vært stort på armatur. Omkring 1980 var markedsandelen ca. 45 prosent på det norske markedet.

Heftigst i denne brosjyren er et portiere- eller vindusarmatur for ett eller to lysrør. Til lampenerden kan jeg fortelle at modellene 9, 11 og 12 er produsert av Glamox, mens resten er IFA-modeller.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697