PETER OPSVIK + CYLINDRA = MØBELKUNST

Peter Opsvik. Mountain Peaks. Cylindra. (Foto: Kjellbjørn Tusvik)

Når man snakker om Peter Opsvik så tenker folk umiddelbart på Tripp Trapp. En av verdens mest kjente barnestoler, som solgt i mer enn 10 millioner eksemplarer. De som er en smule mer designinteressert kjenner også hans sadelstol Capisco for HÅG. Mindre kjent er den helt spesielle møbelserien Cylindra.

Peter Opsvik. Modell: 502, 402 og 502. Kortgård Treindustri. (Foto: Kortgård Treindustri)

Spennende med Peter Opsvik er at han hele tiden er i bevegelse – i dobbel forstand. Som designer er han interessert i å utvikle stoler som gjør at vi holder oss i bevegelse. Men han er også i stadig mental bevegelse. Å tenke i nye og annerledes baner er Opsviks signatur.

Peter Opsvik. Modell: 501. Kortgård Treindustri. (Foto: Kortgård Treindustri)

At Peter Opsvik jobber parallelt med billedkunst er ikke like kjent hos allmennheten. På et tidspunkt ønsket han å jobbe med maleri og grafikk på tredimensjonale flater, heller enn todimensjonalt. I 1984 begynte samarbeidet med Kortgård Treindustri, en tidligere produsent av sildetønner. Fabrikken startet med å lage møbler med tønneformen som utgangspunkt. Opsvik designet skap, stoler og bord i eiendommelige og interessant former som ble malt på. Det grafiske uttrykket som han jobbet med i billedkunsten ble videreført på Cylindra. I 1985 fikk Kortgård Treindustri In-prisen ´85 for Peter Opsviks møbelserie.

Peter Opsvik. Modell: 503. Kortgård Treindustri. (Foto: Kortgård Treindustri)

I 1989 gikk Kortgård Treindustri konkurs. Samme år overtok Kjellbjørn Tusvik produksjonen og startet selskapet Cylindra i Tusvik. De rundt 20 Cylindra-objektene ble raffinert sammenlignet med de opprinnelige. Det kunstneriske uttrykket ble ytterligere poengtert. I midten av 1990-årene ønsket Opsvik å ta prosessen et skritt videre ved å gjøre hvert objekt unikt gjennom egen dekor. I dag finnes det rundt 200 skulpturale objekter, der mange tar utgangspunkt i menneskelige relasjoner og følelseslivet.

Peter Opsvik. Portrait of a Man. Cylindra. (Foto: Kjellbjørn Tusvik)

Det er nok slik at de mer eksperimentelle sidene ved Peter Opsviks kunstnerskap ikke er helt akseptert i det norske designmiljøet. Det skyldes nok en form for konformitet der man vil se det vante, heller enn å overraskes av det ukjente. Jeg tror derimot at om ti til tjue år så kommer Cylindra-objektene være ettertraktede og meget eksklusive møbler på det internasjonale markedet.

Peter Opsvik. Milano. Cylindra. (Foto: Kjellbjørn Tusvik)

Peter Opsvik og Cylindra har utstilt i mange land og byer, som London, Chicago, Bratislava, Tokyo, Edinburgh, Paris, Oslo, München og mange andre steder. Til utstillinger som S.O.F.A. i New York og Chicago har Opsvik tegnet nye hengeskap i limitert opplag på 20 stykk.

Peter Opsvik. Sense of Summer. Cylindra. (Foto: Kjellbjørn Tusvik)

Galleri Cylindra har åpent etter avtale, hele året. I perioden 23. juni til 20. august deltar de i Møbelvandring i Sykkylven. Et samarbeid med Møbelmuseet, Møbelparken og Berlihuset. Galleri Cylindra viser da Peter Opsviks billedkunst, stoler og Cylindra Objects. For ytterligere informasjon se HER


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697