KRISTINE FIVE MELVÆRGRAFISK ELEGANSE

Pleddet Aasmund for Røros Tweed. (Foto: Erik Five Gunnerud)

Kristine Five Melvær er en norsk industridesigner og grafisk designer. Hun jobber fortrinnsvis med møbler, tekstiler og glass. Samarbeidspartnere er blant andre HAY, Røros Tweed, Vestre, Heymat og Magnor Glassverk.

Kristine Five Melvær. (Foto: Erik Five Gunnerud)

Kristine Five Melvær (f. 1984) er født i Drammen. Hun har studert grafisk design ved Westerdahl School of Communication, har master i industridesign fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og master i visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Oslo. I  arbeidene er det en tydelig forbindelse mellom det visuelle og konstruksjonen.

Vasen Dew for Magnor er tidløs. (Foto: Erik Five Gunnerud)

Siden etableringen har Five Melvær arbeidet med en rekke norske produsenter. For Magnor Glassverk har hun designet Dew, en vase med sandblåste striper som står i kontrast med det blanke glasset. Serien Seasons tar utgangspunkt i de fire årstider, og Autumn tar således opp høstens fargeprakt.

Pleddet Mikkel har resultert i prisen for beste tekstil på ICFF Editors Award, New York, 2015. (Foto: Erik Five Gunnerud)

En viktig samarbeidspartner er Røros Tweed. Hennes Åsmund Gradient er et mønster brukt til både puter og pledd. Det er komponert over vertikaler i ulike farger og valører i harmonisk kontrast. Med Mikkel og Naturpledd vant hun prisen for beste tekstil på ICFF Editors Award, New York, 2015. Mønsteret er inspirert av både Bauhaus og tradisjonell, norsk vevekunst.

Samarbeidet med Elisabeth Stray Pedersen har resultert i flere solide produkter for ESP og Røros Tweed. (Foto: Torjus Berglid)

Five Melvær har et vellykket samarbeid med tekstildesigneren Elisabeth Stray Pedersen (ESP), som først resulterte i skjerfet Onthego, produsert av ESP og Røros Tweed (2019). Det er et pågående prosjekt som også ført til produkter som Getting There BagTime Out Yoga Bag og Ontheline Coats.

Kristine Five Melværs Heymat+ Sand har kvaliteter til å bli en norsk designklassiker. (Foto: Ragnar Omarson)

For Heymat designer Five Melvær dørmatter i resirkulerbar plast. Heymat+ Sand er med et distinkt mønster i relieff inspirert av japanske zen-hager. Det arkitektoniske går igjen i Mix Berry, et motiv over rektanglet og kvadraten, i ulike farger og valører. Utemøbelprodusenten Vestre produserer møbelgruppen Pop.

Krakken VAVA er enkel og subtil og spiller på tradisjoner som klassisismen, funksjonalismen og Scandinavian Design. (Foto: Erik Five Gunnerud)

Den grafiske profilen til Kristine Five Melvær er poengtert i mange produkter. Krakken VAVA (2016) for Elementa er konstruert over tre bueformer som ben, der en rund plate er sete. For det belgiske firmaet When Objects Work har hun tegnet Soft Bowl, en dreid bolle i tre, med bølgende uttrykk.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819