ERLING JOHNSEN MOTEHUSPOSTORDREKATALOG FRA 1966

Ønsker man å forføres av 1960-årenes mote så er denne postordrekatalogen fra Erling Johnsen en innertier. Her finner du stilrene klær i heftige farger og tidsriktige materialer som Orlon og Tricel.

Først en innrømmelse. Det er SÅ frustrerende å ikke vite hva man skriver om. Etter en del søk på Nasjonalbiblioteket sin nettside nb.no har jeg prøvd å finne informasjon om Erling Johnsen Motehus, dog uten særlig hell. Denne teksten er derfor konstruert ut fra antakelser og enkle konklusjoner.

Ut fra en bestillingskupong ser det ut som Erling Johnsen Motehus ble etablert i Stavanger, en gang i 1890-årene. Høsten 1965 laget de sin første Motenytt postordrekatalog. Men om det var firmaets egne modeller nevnes ikke. Jeg mistenker dog at mye kan være svenskprodusert da bladets fotograf og layout er svensk, utført i Borås.

Borås var lenge Skandinavias tekstilhovedstad, og mye derfra ble importert til Norge. I Motenytt opplyses det at «De fleste varer i denne katalogen kan kjøpes i alle våre forretninger.» Hadde det vært snakk om egenproduserte varer hadde Erling Johnsen antagelig passet på at alle modeller var å finne i de egne butikkene i Stavanger, Bergen og Oslo (2 stk).

Magefølelsen sier allikevel at modellene i Orlon, nytt i strikk Johnsen Style, er fra motehuset. Ellers er det interessant å notere seg hvilken andre materialer som ble brukt. Deriblant Crimplene, polyester, rayon, bomull, kamgarn og Tricel,

Personlig liker jeg stilen på katalogens klær. Snittene er rene med tydelige linjer uten unødvendig detaljering. Krager og midjer er stilsikkert poengtert. Så er den vertikale knepping og glidelås i front godt formulert.

Ut fra produsentens egen beskrivelse av enkelte plagg så legger de ikke skjul på inspirasjonskilden. Ved et par anledninger nevnes skjørt med Diorfold. Typisk for tiden var også bluser med moderne button down-krage. Så er det artig å notere seg Fruekåpe…


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819