BACAREKLAME FRA KONGELIG DANSK (DEL 1)

Er du samler av BACA fra Den Kongelige Porcelainsfabrik så er dette innlegget en innertier. Her finner du riktig så mange modeller. Dette er med andre ord en gullgruve.

BACA er en kunstgodsserie initiert av Nils Thorsson og fabrikkens teknikkere i 1964 og i produksjon fra 1965. Utgangspunktet var en ny silketrykk-prosedyre man utviklet. Til det brukte man Vanidin og ulike salter. Det resulterte i at glasuren fikk bobler og sprakk. Under brenningen kunne fargene forandre seg, slik at det ikke er et eksemplar som er det andre likt.

Det spekuleres i om det ble laget 94 forskjellige former som er dekorert med BACA silketrykk. I tillegg ble det laget fliser, og så finnes det ytterligere 32 gjenstander som er utført med BACA-dekor. Fra 1967 er det også blitt laget BACA årskrus. Det første året ble det produsert 3 500 store og 7 700 små krus. Nils Thorsson designet 56 av formene brukt til BACA, og Ellen Malmer står bak 14. I tillegg har norske Beth Breyen og Grete Helland-Hansen Nash gitt form til gjenstander.

I fabrikkens egen omtale kan man lese at «BACA er et latinsk ord for ring. Alle de kunstnere, der arbejder i denne teknikk, anfører derfor i ethvert stykke deres egne signatur i BACA-ringen.»

Så er det lurt å legge til at BACA opprinnelig ble produsert ved Aluminia, søsterfabrikken til Kongelig Dansk.


©Mats Linder / matslinder.noVIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819