FRA SAMLINGENKURIOSITETER OG RARITETER

Når man samler på det meste mellom himmel og jord så kommer man over mye rart. Dessverre er det ikke alt som passer å dele på nettsiden. Eller så er det bare slik at jeg ikke rekker. Døgnet har helt enkelt alt for få timer.

Har allikevel valgt å vise frem noen av mine småtrykk. Variasjonen er nok så stor og speiler på en måte mine interesser som favner bredt.

Tross av at spesialområdet er skandinavisk design så er det mange spennende småtrykk som er verdt å spares på. Og det er ikke umulig at en brosjyre om briller kan gi inspirasjon til en artikkel, eller danne grunnlag for et kapittel i en kommende bok.

For en tid siden var jeg innom en bruktbutikk og ramlet over et par produktkataloger over erotisk leketøy. Har lenge hatt lyst å skanne og legge ut på nettsiden. Men så og si alle jeg fortalt det om advarer om at jeg kommer miste mange følgere. Så får vel fortsette være en godt bevart hemmelighet…

Ragnvald Blix er en av våre fremste karikaturtegnere. Tegningen av Vidkun Quisling er hans mest kjente. Håndslag var et illegalt tidsskrift, laget av den norske motstandsbevegelsen i Sverige, og som så ble smuglet over grensen til Norge. Denne utgaven er å regne som en liten raritet.

I disse Korona-tider bør vi minnes på at kopper drepte rundt 45 millioner mennesker i Europa under 1700-tallet. Fra tidlig på 1800-tallet begynte man å vaksinere folk mot kopper. Denne attesten fra 1868 er bevis for at personen fått koppervaksine.

Vet ikke hvorfor, men av en eller annen grunn liker jeg børster. Så da jeg fant denne børste-katalogen var det en no-brainer. Måtte bare ha den. Her finner man en rekke forskjellige børste-modeller. Mange av de minner om dagens. Med andre ord – ikke noe nytt under solen.

Om jeg hadde mer plass og penger hadde jeg begynt å samle på fotografier. Har en stor forkjærlighet til hverdagsfotografier. Dette bilde som illustrerer en begravelse for mer enn 100 år siden er følelsesladet. Fant det av en tilfeldighet i en bruktsjappe.

Det virker som at Blenda hadde en stor reklamekampanje i 1953. Har sett flere plakater i samme stil datert det året. Illustrasjonene er i samme farger, men utført av ulike tegnere, deriblant Ulf Aas. Hadde vært gøy å vite mer om kampanjen.

Fra 1930-årene ble det alt mer fokus på helse og velvære. Damene ble ofte anbefalt om å drive med forskjellig type kroppsøvelser. Mistenker at det har rot i den tyske naturist- og helsebevegelsen som vokste seg sterk fra slutten av 1800-tallet.

Ikke ofte man finner produktkataloger over treningsutstyr. Denne er fra rundt 1970 og utgitt av Mobech treningssenter i Oslo. Kan ikke annet enn å le når jeg ser på illustrasjonen av «Breast Massage». Kanskje blir en slager om den relanseres…

Når jeg har ekstra penger i bakhånd så sitter pengene løst. Da blir det bestilt produktkataloger over temaer som ikke er innen kjerneområdet. Men da jeg så forsideillustrasjonen til Union-Velocipederna var jeg solgt. Skal ikke se bort fra at den blir skannet og delt på nettsiden etter hvert.

Jeg er opptatt av samfunnsutviklingen. Så da jeg på innfall bestilte noen brosjyrer om pensjonisters rettigheter var det fordi jeg tenker de skal brukes til et spesielt prosjekt i fremtiden. Tror dette er av typen trykksaker som fort blir kastet.

I flere år har jeg hatt hundrevis med avisutklipp etter Arne Lindaas liggende i noen store oppbevaringsbokser. Under pandemien har jeg tatt meg tid til å sortere og organisere de i utklippsbøker. Det er noe annet å ha ting på papir enn digitalt.

Hvis du er nysgjerrig på produkter knyttet til spesielle år rekommanderes Forbruker-rapporten. Der ble det presentert kritisk produkt- og folkeopplysning. Savner den tiden. Nå er alt styrt av produsentene…

Ufattelig fin presentasjonskatalog over ytterklær. Spesiell er den gjennomsiktige filmen og utvalget av tekstilprøver. Tekstilene i ulike farger blir plassert bak den enkelte modell for å illustrere forskjellene.

Synes du pinnestoler er interessant. Da bør du så absolutt ta en kikk i denne produktkatalogen fra Moss Stolfabrik. Her finner du en rekke klassiske varianter.

Ofte glemmer man at tingene vi omgir oss med er designet. Så som servietter. Denne produktkatalogen over servietter fra Celva er en sjelden kuriositet.

Strikking er kanskje den mest utbredte hobbyen her til lands. Interessen for gamle strikkeoppskrifter likeså. I denne trykksaken fra 1977 er en presentasjon av modeller fra 1976–1977. På grunnlag av dateringen bidrar den til å tidfeste når mønstrene ble lansert. Med andre ord – svært viktig.

Gamle votter og vanter er en viktig del av vår kulturarv. I boken Votter og vanter finner du mange oppskrifter. Tror boken er nok så uvanlig. Heldigvis er den digitalisert og ligger tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket.

På et tidspunkt skal jeg skrive om ex libris (bokeiermerker). Har derfor begynt å kjøpe noen for å bygge opp en samling. Ex libris er spennende småkunst som dessverre er alt for lite kjent.

Helt fantastisk trykksak fra Thau. Den er spekket med oppdrag som reklamefirmaet utførte i 1958. Totalen er et viktig tidsbilde av det årets reklameuttrykk.

Er man det minste interessert i dansk møbeldesign må man sjekke ut hva som ble presentert på de årlige møbelutstillingene til Snedkerlauget. Her er det aller beste innen møbelkunst fra Scandinavian Design perioden.

Ble meget fascinert da jeg oppdaget denne tegneboken i en rotekasse. Laget av en liten jente i 1884. Mønstrene oppleves som veldig intrikate og moderne.

Jeg kunne tatt med tusener av andre perler. Men kan heller vise flere ved senere anledning om det er ønskelig.


©Mats Linder / matslinder.no



VIPPS: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819