BARNEMØBLER FRA 1960-ÅRENE

Skal man til den svenske hovedstaden bør man sette av noen timer til Nordiska Kompaniet. Der finner man kvalitetsdesign i alle prisklasser. Men husk på å ha et budsjett før du entrer shoppingpalasset.

Nordiska Kompaniet er Sveriges mest eksklusive varehus. Eller NK som det kalles til daglig. Fra tidlig på 1900-tallet hadde firmaet egen produksjon av møbler. Flere av tidens fremste og progressive arkitekter designet for NK. I perioden fra slutten av 1920-årene og en bit inn på følgende tiår ble det utført møbler i verdensklasse. Møblene til Axel Einar Hjorth er nå blant de mest eksklusive på andrehåndsmarkedet. De siste årene har hans hyttemøbler i furu tatt skikkelig av, og bikker innimellom 100 000 kroner.

Viktig i firmaets historie er utstillingsvirksomheten. De har arrangert hundrevis av salgsutstillinger siden begynnelsen av 1900-tallet, både nasjonal og internasjonal design. Tidlig i 1960-årene viste NK barnemøbler designet av Lena Larsson, Erik Höglund og Elis Borg for firmaet Sunt och Runt. Larson var en av toneangivende representant for svensk design, samtidig var hun meget sosialt engasjert. Hun var progressiv i tankene og ikke redd for å si sin hjertes mening. Elis Borg virket som både billedhogger og maler. Hans møbelkolleksjon var klassisk i utførelsen.

Erik Höglund er mest kjent som glassdesigner. Innimellom hadde han sidesprang, som å designe møbler. Höglunds barnemøbler ser ut å være inspirert av Østens håndverkstradisjoner. Når man ser nærmere på hans «Pall får» kan man trekke likheter til en leke Arne Lindaas designet for YVI i Trondheim.


©Mats Linder / matslinder.noVipps: 527697 Kontonummer: 6105 06 71819